UA / RU
Підтримати ZN.ua

Літературний пасьянс «за Гринвічем»

Прозаїк Інна Лісова, а також поети Володимир Спектор і Сергій Шелковий стали лауреатами Міжнародної літературної премії імені Юрія Долгорукого...

Автор: Дарина Сніцарєва

Прозаїк Інна Лісова, а також поети Володимир Спектор і Сергій Шелковий стали лауреатами Міжнародної літературної премії імені Юрія Долгорукого. Ця премія присуджується четвертий рік поспіль. Її заснували однойменний Московський фонд підтримки співвітчизників за участі Посольства Росії в Україні та київський літературний журнал «Радуга» для українських авторів, які пишуть російською мовою.

Раніше лауреатами премії стали поети Олександр Кабанов, Ірина Євса, Воло­димир Каденко, прозаїки Ірен Роздобудько, Володимир Бушняк, Валентина Єрмолова, Олег Слєпинін, Інна Мель­ницька.

Цього разу журі розглядало книжки, видані наприкінці 2006-го та у 2007 році, а також романи і повісті, опубліковані тоді ж таки в періодиці (альманахах, часописах). До речі, не має значення, де був видрукуваний твір українського автора — у нашій країні чи за її межами.

Приймання і початковий від­бір кращих творів здій­снювала редакція журналу «Раду­га» за сприяння лауреатів пре­мії минулих років. Було розглянуто 256 робіт, серед них — 147 поетичних збірників і 109 прозаїчних творів. Вони побачили світ у 18 областях України, а також у Москві, Петербурзі, Ростові-на-Дону.

Урочисте вручення премії відбулося у Великому залі оперної студії Національної музичної академії України ім. П.Чайковського. Цього разу її лауреатами стали:

У номінації «Проза» — Інна Лісова за книжку «Пасьянс «Четыре дамы».

У номінації «Поезія» — Володимир Спектор за книжку віршів «Не по Гринвичу отсчитывая час» і Сергій Шелковий за збірник «Июнь-июль».

Положенням про премію передбачається також присудження її громадським діячам, ученим, журналістам, які своєю діяльністю підтверджують традиційні цінності слов’янської цивілізації, культури та духовної близькості двох братніх народів. Лауреати цієї номінації — автори книжки-підручника «Страноведение. Россия» Володимир Звиняцьковський, Олександр Олейников і Окса­на Філенко.

Почесний диплом, медаль із зображенням Юрія Долгорукого, а також грошову винагороду в розмірі 2500 у.о. в кожній з номінацій лауреатам вручали голова Московської міської думи Володимир Платонов, Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін, директор Московського фонду підтримки співвітчизників імені Юрія Долгорукого Василь Зуєв, перший секретар правління Спілки російських письменників Світлана Василенко.