UA / RU
Підтримати ZN.ua

«КРОК-2002» ПІДНІМАЄ ВІТРИЛА

Датою свого народження Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК» вважає 1989 рік. Під нагля...

Автор: Світлана Короткова

Датою свого народження Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК» вважає 1989 рік. Під наглядом турботливих «батьків»-співзасновників — Міністерства культури та мистецтв України, Міністерства культури Росії (Служба кінематографії), Спілок кінематографістів обох країн, Конфедерації спілок кінематографістів і держадміністрації м. Києва — і при зацікавленій участі співпрезидентів фестивалю від України та Росії — незрівнянного Давида Черкаського й стильного в усьому Едуарда Назарова — анімаційний кіноогляд нарощує м’язи творчого та організаційного потенціалу, набуває вагомого авторитету у світі, а популярність його зростає, як акселерат, переганяючи «однокашників». За даними російської преси, «КРОК» упевнено зайняв перші місця в рейтингу серед 44 фестивалів України, Росії та країн СНД, а у світовому рейтингу він уже чимало років у першій п’ятірці.

Традиційно «плавучий» фестиваль спочатку проходив раз на два роки в Україні, радуючи своїх учасників чудовими краєвидами дніпровських круч і красою кримського узбережжя, від якої дух перехоплює, незмінно збільшуючи кількість шанувальників анімаційного кіно. З 1997 року МКФ «КРОК» проводиться щорічно, по черзі в Україні та Росії, залучаючи в широке коло глядачів мільйони росіян. Нинішній фестиваль, затишним домом якого стане теплохід «Віссаріон Бєлінський», прямуватиме маршрутом Санкт-Петербург— Москва з 14 по 24 серпня. Шлях пройде ріками Карелії до Петрозаводська, зайде у Ладогу з зупинкою на Валаамі, через Біле озеро й Волгу, завершивши свою роботу урочистим закриттям у столиці Росії.

Основне завдання «КРОКу-2002» — простежити взаємодію двох потужних шарів анімації — авторської та замовної. Як і інші види кіномистецтва, анімація стрімко комерціалізується, й дуже важливо зрозуміти можливість та динаміку взаємопроникнення авторських ідей і стилів в обох сферах — прикладній та замовній. Велику увагу на форумі буде приділено анімаційним серіалам, які захлеснули потужною хвилею світовий телеекран.

У конкурсі буде представлено дві програми — анімація комерційна та замовна, а також авторська. Усього — 170 картин із 31 країни. А переможців визначить міжнародне журі, у складі якого Кіне Оне (Норвегія), Фредерік Бак (Канада), Жорж Лакруа (Франція), Іван Максимов (Росія), Джиммі Муракамі (Ірландія), Вадим Храпачов (Україна). Крім конкурсу, заплановане проведення кількох ретроспектив і показ великої інформаційної програми. Приємно зазначити, що й у конкурсних, і в інформаційних програмах є наші співвітчизники — Олександр Гуньковський і Анатолій Лавренішин, Андрій Сахалтуєв і Марина Касавіна, Михайло Іллєнко і Сергій Котко, Євгенія Альохіна й Сергій Коваль і чимало інших.

Як і раніше пріоритет
«КРОКу» — діти. Для них — грандіозні театралізовані спектаклі «Супермультишоу», майстер-класи відомих аніматорів із різних країн і, звичайно, нескінченні зустрічі з творцями улюблених «мультиків», режисерами, акторами, композиторами, художниками. Частина цих зустрічей і концертів — добродійні, для дітей-сиріт і учнів шкіл-інтернатів.

Всю цю фестивальну махину пестить і плекає згуртована та нечисленна команда «КРОКу» на чолі зі своїм незмінним лідером Іриною Капличною, за допомогою спонсорів, які не один рік підтримують це анімаційне свято. Серед них — Інформаційно-аналітичний центр «Новоком», компанія Cannon, завдяки якій кінопокази стали цивілізованими, авіакомпанія KLM, яка допомагає гостям і учасникам фестивалю потрапити на нього з різних кінців світу, постійні творці каталогів — компанії «Уліс» і «Гопак». Цього року фестиваль пройде за підтримки Фонду сприяння розвитку мистецтв «Україна».

Про те, що і хто чекає нас на фестивалі «КРОК — 2002», ми обов’язково розповімо докладно в постфестивальних матеріалах.