UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канни, Пенн та кришталевий череп

У травні традиційно відбудеться головний презентаційний фестиваль у світі кіно. Гучно відгулявши минулого року свій60-й ювілей, Каннський фест знову повернеться до буденної роботи...

Автор: Катерина Сліпченко

У травні традиційно відбудеться головний презентаційний фестиваль у світі кіно. Гучно відгулявши минулого року свій
60-й ювілей, Каннський фест знову повернеться до буденної роботи. Очікують на Спілберга, Лукаса, Джолі, Іствуда… Нинішнього року, попри сильний офіційний відбір, фестиваль також вирішив відновити історичну справедливість і вшанувати не менш важливий ювілей…

Майже сорок років тому XXI Каннський фестиваль вирішив не зважати на те, що Франція «кипить», що зачинені двері всіх університетів і… форум кіно все ж відкрився — 10 травня 1968-го. Проте протестна хвиля докотилася і до Лазурного берега. 18 травня під час показу конкурсної картини Карлоса Саури «М’ятний коктейль» кінематографісти «нової хвилі» — Франсуа Трюффо та Жан-Люк Годар — розгорнули величезну завісу, закрили екран, припинивши у такий спосіб показ. А 19 травня кінофестиваль оголосив про своє закриття і журі не змогло назвати переможців.

Сорок років знадобилося фесту, щоб відновити історичну справедливість. У 2008-му Канни впишуть у книгу власної історії цей пропущений розділ.

У програмі Cannes Classics покажуть відмінені тоді фільми. «М’ятний коктейль» Карлоса Саури, «змитий» «новою хвилею», відкриє програму. Також у Каннах продемонструють «24 години з життя жінки» Доменіка Делюша, «Смерть довгого дня» Пітера Коллінса, «Я тебе кохаю, я тебе кохаю» Алена Рене, «Анну Кареніну» Олександра Зархі та «Тринадцять днів у Франції» Клода Лелюша.

Класика класикою, але і про те, що саме Канни зазвичай визначають майбутнє кіно на Лазурному узбережжі, теж не забувають.

Цікаво, що цього року інформація про фестивальний відбір уперше просочилася в ЗМІ ще до офіційного оголошення програми.

Французька газета Le Parisien примудрилася на декілька днів раніше опублікувати уривки з того, що мали б офіційно оприлюднити тільки 23 квітня. Інформація підтвердилася лише частково.

І за офіційною, і за попередньою версіями позаконкурсний відбір приведе на червону доріжку театру Люм’єр не лише якісне кіно, але і змусить цю доріжку сяяти зоряним небом літньої ночі: Анджеліна Джолі, Бред Пітт, Джей Блек та інші презентуватимуть мультфільм «Панда кунг-фу». А невтомний Вуді Аллен, єдиний режисер, який встигає «випікати» фільми, як пиріжки, і для Венеції, і для Канн, привезе Скарлетт Йоханссон, Пенелопу Крус та Хав’єра Бардема разом із новою стрічкою «Вікі Крістіна Барселона». Для Аллена це нагода реабілітуватися за відносну невдачу із «Мрією Кассандри». Тим більше що у Каннах «нью-йоркський невротик» ходить у мазунчиках.

І, звичайно, подією, на яку очікують не лише шанувальники «нових територій у кіно», а й усі синефіли, стане прем’єра «Індіани Джонса та кришталевого черепа», яка приведе на червоний килим не лише Гаррісона Форда та Стівена Спілберга, але і Джорджа Лукаса.

І все ж головною інтригою залишається конкурс. Вирішуватиме долю «пальмових гілок» (та інших нагород) журі, яке цього року очолить американський актор і режисер Шон Пенн. За словами художнього директора фестивалю Тьєрі Фремо, кандидатура Пенна була очевидною, адже «Шон Пенн уособлює незалежний американський кінематограф та втілює ту Америку, яку ми всі любимо».

Шон Пенн так прокоментував свою згоду очолити журі найпрестижнішого кінофоруму світу: «Кіно сьогодні постійно оновлюють. Усе більше й більше фільмів стають виявом емоцій, провокацією, відображенням уяви та світогляду кінематографістів нового покоління, покоління великих талантів. Каннський кінофестиваль тривалий час відкривав нові імена. Ось чому я без вагань погодився стати президентом журі в Каннах», — цитує слова Пенна офіційний фестивальний прес-реліз.

Шон Пенн не є новачком у Каннах. Саме тут на конкурсі була представлена його режисерська робота «Обіцянка». За гру у фільмі «Вона така гарна», який сам Пенн і продюсував, він здобув нагороду за найкращу чоловічу роль, а за роботу у стрічці Клінта Іствуда «Містична ріка» його вважали одним з основних претендентів на «Золоту пальмову гілку» (за цю роль актор здобув «Оскара»). Прем’єра однієї з його найцікавіших робіт останнього часу — «Убивство Річарда Ніксона» — також відбулася в Каннах.

Окрім акторської слави, Пенн також відомий своїми незалежними поглядами: він протестував проти війни в Іраку, через що мав багато проблем із великими голлівудськими студіями, та особисто допомагав потерпілим від стихії в Новому Орлеані.

Тож можна сподіватися, під таким головуванням цього року в Каннах знову торжествуватиме соціальне кіно, особливо коли його автором стане молодий та незалежний режисер. І на те, що рішення журі буде доволі автономним, адже важко уявити, щоб організатори змогли диктувати свої умови Шону Пенну, відомому бунтівникові та нонконформісту.

Нагадаю: американці часто очолювали журі Каннського фестивалю. Зокрема президентами були Девід Лінч, Мартін Скорсезе, Квентін Тарантіно й інші. Останніми роками долю «Золотої пальмової гілки» вирішували також такі метри авторського кіно, як Патріс Шеро, Емір Кустуріца та Вонг Кар-вай.

Окрім Пенна, до складу журі увійдуть актриса Наталі Портман, режисери Альфонсо Куарон та Рашид Бешераб (його «Тубільці» здобули у Каннах приз за найкращі чоловічі ролі).

Їхні колеги боротимуться за нагороди фестивалю, і боротьба ця буде запеклою. Адже нові стрічки покажуть Клінт Іствуд (він свого часу презентував у Каннах «Містичну ріку», а цього року покаже The Changeling з Анджеліною Джолі) та володар «Золотої пальмової гілки» Стівен Содерберг із «Че» з Бенісіо Дель Торо.

Усього у конкурсі — двадцять стрічок, які традиційно представляють Азію, Європу, Латинську Америку та США. Серед «родзинок» конкурсу — аргентинець Пабло Траперо, турецький режисер Нурі Білге Сейлан із фільмом «Три мавпи» (його попередня каннська прем’єра «Пори року» щойно вийшла в український прокат), канадієць вірменського походження Атом Егоян (востаннє він брав участь у фестивалі 2005-го року із «Де правда бреше»). Дворазові володарі «Золотої пальмової гілки» Жан-П’єр та Люк Дарденни привезуть картину «Мовчання Лорни». Знаменитий сценарист Чарлі Кауфман («Бути Джоном Малковичем») покаже свій режисерський дебют Synecdoche, New York. З’являться з новими творами такі метри авторського кіно та «каннські завсідники», як Вім Вендерс та Валтер Саллес.

У спеціальних програмах відбудеться показ довгоочікуваного фільму Еміра Кустуріци про Марадонну, а також дебют доньки Девіда Лінча Дженіфер та нова картина Вонга Кар-вая.

Не братиме участі у конкурсі ще один улюбленець Канн Квентін Тарантіно. Хоча його минулорічна робота «Доказ смерті» не мала на Круазетт успіху, він проведе традиційний режисерський майстер-клас.

І на завершення — трохи математики: 1792 повнометражні картини з 96 країн переглянули відбірники, щоб сформувати нову програму. Загалом у офіційних програмах фестивалю братимуть участь картини з 107 країн.