UA / RU
Підтримати ZN.ua

Історія з-під землі

Події в Україні кінця ХХ ст. та останніх років нового тисячоліття сприяли пожвавленню, особливо ж серед молоді, інтересу до витоків вітчизняної культури...

Автор: Юрій Павленко

Події в Україні кінця ХХ ст. та останніх років нового тисячоліття сприяли пожвавленню, особливо ж серед молоді, інтересу до витоків вітчизняної культури. Попит на цю літературу породжував пропозиції, на жаль, не завжди на належному науковому рівні. А це в свою чергу поширювало в нашому суспільстві різноманітні міфи щодо минулого українців та їх предків.

Зважуючи на це, тим приємніше вітати публікацію книги двох відомих вітчизняних археологів, докторів історичних наук, професорів із великим науковим і викладацьким стажем І.Винокура та Д.Телегіна «Археологія України». В ній у доступній для студентів формі та й взагалі для всіх, хто цікавиться нашим минулим, узагальнено величезний матеріал з археології і давньої історії України.

Книга починається розділом, в якому визначаються предмет, методи і завдання археології, основні етапи розвитку цієї науки та археологічні віхи світової історії. Подальший виклад матеріалу здійснюється відповідно до прийнятої в археології періодизації, яка передбачає виділення епох палеоліту, мезоліту, неоліту, мідного, бронзового та ранньозалізного віків. Починаючи з останнього, ми вже маємо певні свідчення письмових джерел про народи, які мешкали в той час і пізніше на території України. Відтак, виклад матеріалу «історизується», набуває більшої комплексності. Йдеться вже не про господарський уклад і культуру анонімних племен певної території у той чи інший час, а про життя конкретних етнічних спільнот.

У книзі читач знайде чіткі та стислі характеристики основних археологічних епох, відповідно до їх специфіки на теренах нашої держави, та поширених у різних регіонах в різні часи археологічних культур. Важливо підкреслити, що розвиток давнього населення України І.Винокуром і Д.Телегіним подається у широкому світовому контексті. Автори розкривають складні процеси, що відбувалися всередині тогочасної спільноти, також і її стосунки із такими могутніми на той час державами, як Давня Греція у І тис. до н.е. Цінним є й те, що автори не обмежують, як то було прийнято впродовж багатьох десятиліть, виклад української археології добою Київської Русі, пам’ятками причорноморських кочовиків та міст середньовічного Криму. Їх увагу привертає і матеріальна культура українського козацтва, речі, знайдені під час археологічних досліджень Запорізької Січі та замків, зокрема Чигиринського, Кам’янець-Подільського і Хотинського.

Видання багато ілюстроване малюнками та фотографіями, містить велику кількість ретельно виконаних планів і карт. Корисною є і відмінно підібрана бібліографія.

Отже, книга І.Винокура і Д.Телегіна несе велику культурологічну і просвітницьку значимість, пройнята духом гуманізму, поваги і толерантності до культур різних народів, що колись мешкали на теренах України. Вона викликає почуття поваги до широкої ерудиції авторів та їхнього вміння просто, цікаво і водночас глибоко та грунтовно донести до читачів, зокрема студентів, знання про безцінні надбання наших попередників.