UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гладій, Холодний Яр: "Окупація"

Держкіно України підтримує зйомки історичного художнього кінопроекту "Окупація", над яким працює режисер із Молдови Валеріу Жерегі, а в головній ролі знімається легендарний український актор Григорій Гладій, що нині живе в Канаді.

Автор: Олександр Ковальчук

Держкіно України підтримує зйомки історичного художнього кінопроекту "Окупація", над яким працює режисер із Молдови Валеріу Жерегі, а в головній ролі знімається легендарний український актор Григорій Гладій, що нині живе в Канаді.

Новий кінопроект об'єднав у творчій співпраці три країни - Україну, Молдову, Румунію. В основі картини - кінороман Марка Греся "Варіант Марконі". Продюсерами виступають Володимир Філіппов, Алла Овсянникова, Андрій Суярко.

Тема майбутнього фільму цікава для українців. Ідеться про 20-ті роки ХХ ст., коли уряд Української Народної Республіки опинився у вигнанні, а більшовики окупували Україну. Тоді ж відчувається активний опір більшовицькій владі з боку самопроголошеної Холодноярської республіки.

Історики можуть пролити більше світла на ті далекі події. Адже 1918 р. на Чигиринщині з центром у Холодному Яру діяло багато повстанських загонів, прихильників УНР, що боролися проти радянської влади. Черкаси, Чигирин, Знам'янка, Дніпро - це місця тих боїв і народного опору. У 20-х роках у Холодному Яру дужа активно діяли загони отаманів Завгороднього, Петренка, Хмари, Деркача, які відстоювали незалежність України. Вони були організовані за "козацьким принципом", отамани керували повстанцями, самі холодноярці сповідували гасло "Свобода України або смерть!". Незалежність Холодноярської республіки вдавалося утримувати по 1922-й включно. Докладно - документально й художньо - ці події зображені у книжці Юрія Горліс-Горського "Холодний Яр" та в гучному "Чорному Вороні" Василя Шкляра.

Як повідомили DT.UA в Держкіно України, новий кінопроект відкриває одну зі сторінок тієї драматичної історії…Зокрема, у сценарії Марка Греся зроблено акцент на тому, що Москва щосили намагається дискредитувати визвольний рух в Україні перед іноземними журналістами. Щоб представити холодноярських отаманів як бандитів і погромників, один із героїв, уповноважений ЧК Марконі, й організовує напад на залізничну станцію, на яку має прибути спецпоїзд із іноземними журналістами. Тим часом під виглядом кореспондента на місце битви прибуває резидент головнокомандувача Української Народної Республіки осавул Діброва (його й грає Григорій Гладій). Мета візиту - потрапити до повстанців і скоординувати визвольний рух…

Автор фільму, Валеріу Жерегі, відомий багатьма кінороботами не тільки в Молдові, а й у Югославії, Румунії, Австрії, Росії, Франції, Німеччині. Нинішнього року він відзначає 40-річчя творчої діяльності, бо ще 1974-го зняв свій перший короткометражний фільм "Ранок". Потому були картини "Я хочу співати", "Дикий вітер", "Іона", "Сотворіння любові", багато інших.

Григорій Гладій давно живе за океаном, у Канаді. Грає в театрі, проводить майстер-класи, у Прибалтиці недавно зіграв Євгенія Онєгіна. Зйомки в Україні для Григорія - радість і відповідальність. Оскільки тут, у нас, він колись зіграв Романа Шухевича у фільмі "Нескорений". Багато глядачів також запам'ятали його в екранізації "Украденого щастя" у ролі Михайла Гурмана, у його фільмографії українські картини "Повернення Батерфляй", "Така пізня, така тепла осінь" та інші.