UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франко звеличив Україну, Україна має звеличити Франка

Кожна нація має постійні величини, що визначають її самодостатність і неповторний профіль у многоликому світовому співтоваристві...

Кожна нація має постійні величини, що визначають її самодостатність і неповторний профіль у многоликому світовому співтоваристві. І вони ж водночас — наріжні петри, на яких тримається храм духовності.

Серед множини інших цю роль і місію в Україні доля поклала і на Івана Франка, 150-ліття від дня народин якого нині святкуємо — і якому за рішенням ЮНЕСКО надано всесвітового звучання.

Нам часто закидають схильність до крайнощів: коли вже когось ганимо, то понад міру, коли ж хвалимо, то теж через вінця. Мусимо визнати, що в тих закидах є відчутна дещиця правди.

Та стосовно Франка найвищі ступені глорифікації все одно не сягають верховин його величі. Прозаїк і драматург, поет і публіцист, економіст, учений-енциклопедист і крупний політик, перекладач, Іван Якович був і великим українцем, і достеменним європейцем, якого визнав сам Відень, канонізувавши на доктора філософії. Дослідники й упорядники його творчості планували убгати спадок світоча в п’ятдесят, а згодом — і в 200 (двісті) томів. Але й тих виявилося замало.

Без ревної апологетики та земляцького перебору в похвальбі, скажемо: упродовж другої половини XIX століття, всього двадцятого і дотепер за могутністю та масштабністю таланту й інтелекту, за сподіяним у духовній і науковій сферах — Франкові годі й шукати рівню, і то не тільки в Європі.

Але — дивна річ: за всіх цих чеснот у нас цього титана впродовж століть намагалися чи то приглушити, чи підрівняти до місцевих величин.

Думалось, що 150-літній ювілей, нарешті, воздасть світочу. То паче нині, коли з такою гостротою постала проблема консолідованості нашого суспільства. Відтак саме зараз, як ніколи, нам вкрай необхідний Іван Франко, котрий від першокроків прагнув до Соборності України, рішуче відкидаючи регіональні поповзи.

В жодному разі не применшуючи Франківських урочистостей у Львові, все ж вважаємо, що справді вседержавного статусу це свято набуло б, аби такі акції відбулися насамперед у найпрестижніших залах Києва та ще Харкова, Донецька, Одеси, в інших містах України. Це б ще раз засвідчило в особі Франка об’єднуюче, соборне начало. А так, як не крути, а нинішні свята набули дещо регіонального відтінку.

Ми, фундатори Українського форуму, переконані, що пошанування такого велета повинне мати всеукраїнський, вседержавний рівень. І — не тільки. Хіба не мав би за честь Відень належним чином вшанувати І.Я.Франка?

У зв’язку з викладеним вище, вважаємо за потрібне провести в столиці України урочистий вечір з нагоди 150-літнього ювілею нашого великого предтечі. І звертаємося до громадськості за підтримкою цього наміру.

Засновники Громадсько-політичного об’єднання «Український форум»

Валерій Геєць

Анатолій Зленко

Геннадій Книшов

Георгій Крючков

Андрій Курков

Віктор Мусіяка

Борис Олійник

Володимир Семиноженко

Валентин Симоненко

Михайло Сирота

Сергій Тарута

Петро Толочко

Олександр Чалий