UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейські продюсери на крок стануть ближчими

Асоціація продюсерів України (АПУ) виграла тендер на проведення Генеральної асамблеї Європейської асоціації незалежних продюсерів (CEPI) 2008 року...

Автор: Олексій-Нестор Науменко

Асоціація продюсерів України (АПУ) виграла тендер на проведення Генеральної асамблеї Європейської асоціації незалежних продюсерів (CEPI) 2008 року.

Це рішення було ухвалено на засіданні Генеральної асамблеї CEPI в Мюнхені. Як повноправні члени на ній були присутні президент АПУ Олексій Сєрков і генеральний директор АПУ Марина Лопатенок. Наступну асамблею планується провести наприкінці вересня наступного року в Києві.

Європейська асоціація незалежних продюсерів, заснована 1989 р., представляє інтереси незалежних кіно- і телепродюсерів Європи. Сьогодні асоціація об’єднує близько 4000 європейських продакшн-компаній, що становить 95% всієї аудіовізуальної індустрії Європи. Члени асоціації щороку виробляють близько 16 тисяч годин ефірного продукту, включаючи односерійні документальні фільми, програми різних напрямів, ігрові та музичні шоу, ігрові фільми та високобюджетні серіали.

У липні цього року Асоціа­ція продюсерів України стала членом CEPI. Взаємний інтерес українських та європейських продюсерів зумовлений кількома чинниками. Україна — нова локація для світового кінобізнесу. Знімати в нас дешевше. До того ж у всій Східній Європі є проблема з технічним персоналом, який виїжджає до західних країн, де просто більше платять. Цим стурбовані європейські продюсери і спілка роботодавців у кіноіндустрії. В Україні теж із цим негаразди: бракує режисерів, операторів, аби технологічно і грамотно вести процес — чимало спеціалістів виїхало до Росії. Тобто в нас із європейцями однакові проблеми, а допомогти їх вирішити може досвід наших сусідів, особливо прибалтів, котрі вже сьогодні успішно співпрацюють із великими кіно- та телекомпаніями Європи.