UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДЖАЗОВИЙ КОНЦЕРТ В ІНТЕР’ЄРІ СВЯТА

Ось уже кілька років День незалежності Ізраїлю посольство відзначає концертами, які передують дружньому застіллю...

Автор: Світлана Агрест

Ось уже кілька років День незалежності Ізраїлю посольство відзначає концертами, які передують дружньому застіллю. Ця щедра данина культурі стала традиційною з приходом на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла пані Анни Азарі та радника з культури пані Майї Гал.

У залі філармонії нечасто лунає джаз, але, мабуть, ніхто з присутніх на концерті не наважився б заперечувати його повну доречність на цьому святі музики. Віддати своєрідну данину ювілеєві своєї батьківщини приїхав до Києва відомий джазовий піаніст Леонід Пташка, який, почавши грати з чотирьох років, виступає на професійній сцені з чотирнадцятирічного віку.

Народився 1965 року в Баку, закінчив Гнєсінську музичну академію в Москві й невдовзі здобув популярність далеко за межами російського джазового кола. Його дебютний альбом — «Поле фантазії» (1984). Пташка грав у всьому світі, зокрема й соло-концерт у Карнегі-Холл у Нью-Йорку (1988), Концертному холі Бостонського університету (1988), Великому залі імені Чайковського (1986, 1988, 1998) і в Лос-Анджелеському Музеї мистецтв (1989). Музикант багато їздить світом, гастролюючи у Франції, Югославії, Західній Німеччини, Італії, Південній Африці та Угорщині.

На час еміграції в Ізраїль (1990) у Леоніда Пташки було вже 17 престижних міжнародних нагород у галузі джазової музики. В його творчому архіві 7 альбомів, записаних у Росії, Америці (Мобайл Фіделіті Компані) та Ізраїлі (НМС компані).

Чарівність музиканта, його віртуозна техніка, володіння найрізноманітнішими жанрами, чуттєвість і вміння знайти правильну мову для спілкування з публікою склали розкішний букет святкового вечора, забарвленого смутком розлуки з цим складом посольства.