UA / RU
Підтримати ZN.ua

А КУЛЬКА ЛЕТИТЬ

Осінь — традиційна пора відкриття театральних і різноманітних творчих сезонів. Нинішнього вересня зітхнув на повні груди і клуб «Співоча родина», що вже кілька років успішно існує при столичному Будинку вчителя...

Автор: Сергій Пятериков

Осінь — традиційна пора відкриття театральних і різноманітних творчих сезонів. Нинішнього вересня зітхнув на повні груди і клуб «Співоча родина», що вже кілька років успішно існує при столичному Будинку вчителя. І що вечір пісень і віршів Булата Окуджави вдався, можуть засвідчити ті, котрі вщерть заповнили минулої суботи найбільший зал головного вчительського будинку України.

Уже три роки немає серед нас незабутнього Булата Шалвовича. Наприкінці п’ятдесятих — на початку шістдесятих разом із молодими, зухвалими Вознесенським, Євтушенком, Рождественським, Ахмадуліною ввірвався він у культурне середовище тодішньої Спілки. Причому Окуджава ніколи не кричав, не хрипів, не надривався. І саме за це Булата Шалвовича полюбила інтелігентна, вишукана публіка, яка обожнювала його сповнені задушевності й ліризму пісні. Без перебільшення можна сказати: мільйони співали про маленький оркестрик його надії, про московський тролейбус, кавалергардів, про кульку блакитну і про жінку, осанну якій він співав усе своє життя. Це піднесене, неземне ставлення до жінки і стало приводом для того, щоб клуб «Співоча родина» у день Віри, Надії та Любові саме творчістю Булата Окуджави розпочав свій новий творчий сезон.

— А ще треба зазначити, — додає президент клубу Галина Лактіонова, — що нинішнього року виповнюється десять літ, як Окуджава вперше виступив із концертом у Києві. Доти в нього не складалися стосунки з тодішнім київським керівництвом, що вирізнялося дрімучим консерватизмом. Загалом, партноменклатура намагалася Булата в Київ не пускати, і відповідав він їй мовчазною ворожістю. І навіть коли наприкінці вісімдесятих обстановка помітно змінилася, Булат Окуджава ще довго не відгукувався на наполегливі запрошення завітати в Київ. Але 1990-го творчий вечір поета таки пройшов у Будинку художника при небаченому ажіотажі. Відтоді любий в Україні Окуджава полюбив нашу країну.

У суботньому концерті взяли участь як досвідчені й обстріляні члени клубу, так і дебютанти. Вписався в сценарій і народний артист України Євген Паперний. І всім їм щиро аплодував та підспівував весь зал.