UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада США заступилися за право ісламу називатися релігією

Міністерство юстиції США прийняло позицію мусульман у суперечці навколо будівництва нової будівлі Ісламського культурного центру в місті Марфрісборо, штат Теннессі. Про це 19 жовтня пишуть місцеві ЗМІ.

Міністерство юстиції США прийняло позицію мусульман у суперечці навколо будівництва нової будівлі Ісламського культурного центру в місті Марфрісборо, штат Теннессі. Про це 19 жовтня пишуть місцеві ЗМІ.

Раніше троє жителів Теннессі подали позов проти місцевої влади, які схвалили будівництво нового культурного центру з мечеттю, тренажерним залом і школою. На їхню думку, іслам не є релігією, а виділення місця під будівництво нових будинків для мусульман, в такому випадку, порушує Першу поправку до Конституції США. До того ж вони вважають, що влада не попередила жителів Марфрісборо про проведення громадських слухань щодо будівництва належним чином.

У вівторок представники Мін'юсту направили папери зі своєю позицією у справі до суду, який розглядає позов супротивників будівництва. У документах зазначається, що іслам неодноразово визнавався релігією, в тому числі - на рівні президентів США, а мусульмани знаходяться під захистом Першої поправки. Одним з її положень є те, що держава відмовляється надавати преференції будь-якоій релігії. Відповідно, вважають у Мін'юсті, прихильники ісламу можуть будувати свої культові споруди, і це їхнє законне право.

Один з прокурорів штату Теннессі, Джеррі Мартін, заявив, виступаючи на прес-конференції, що всі релігії рівні перед законом, а спроби відмовити ісламу в праві називатися релігією виглядають «досить сміхотворно».

Раніше невідомі спалили будівельне обладнання на майданчику, що був виділений під нову будівлю Ісламського культурного центру в Марфрісборо. Вони встановили на місці підпалу знак з написом «Вам тут не раді».

У серпні президент США Барак Обама заявив, що хто завгодно має право побудувати мечеть на території, що знаходиться у його приватній власності. Заява викликала  різку  критику з боку консервативно настроєної частини населення, що на наступний день Обамі довелося виправдовуватися. Він уточнив, що, кажучи про мечеть, не мав на увазі проект будівництва Ісламського культурного центру в декількох кварталах від місця, де стояв Всесвітньо торговий центр.

За матеріалами: Лента.Ру