UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакарчук протестує проти звільнення ректорів провідних українських університетів

Ректор Львівського національного університету ім. Франка, екс-міністр освіти Іван Вакарчук заявляє, що звільнення з посад ректорів провідних українських університетів є «приниженням самої держави, в якій потурають такій поведінці урядовців».

Ректор Львівського національного університету ім. Франка, екс-міністр освіти Іван Вакарчук заявляє, що звільнення з посад ректорів провідних українських університетів є «приниженням самої держави, в якій потурають такій поведінці урядовців».

«Хіба в якійсь іншій, окрім України, державі міністр може раптово, без попередження, приїхати в університет та схилити ректора добровільно написати заяву на звільнення?», - відзначає екс-міністр. «Так могло бути тільки в страшні тридцяті роки минулого століття, коли поважних і відомих у суспільстві людей зі званнями і державними нагородами тодішній режим усував без пояснень. Невже тінь цих часів повернулася в міністерські коридори і змушує цинічним чином принижувати людську і професійну гідність ректорів, і одночасно інституційну гідність провідних університетів?», - питає Вакарчук.

«Звільнення таким чином ректорів не має і не може мати аналогів у світовій практиці, оскільки академічна свобода і університетська автономія - це наріжний камінь системи вищої освіти у всіх цивілізованих суспільствах», - підкреслив Вакарчук.

Нагадаємо, що за останні дні були звільнені Володимир Шевченко (ректор Донецького національного університету) Валентин Сминтина (ректор Одеського національного університету імені І.І. Мечникова) і Михайло Мартинюк (ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини).

Громадськість протестує проти методів Табачника

На захист ректора Донецького національного університету дружно виступив колектив цього вузу, надіславши відкритий лист президентові, прем'єр-міністрові і голові Верховної Ради України. Професори університету звернулися до редакції «ДТ» з проханням опублікувати їх лист. У ньому, зокрема, мовиться про величезні заслуги в становленні університету ректора ДНУ, академіка НАНУ, Героя України.

«У липні 2010 року закінчився термін контракту Володимира Павловича Шевченка щодо його роботи на посаді ректора. Конференція трудового колективу Донецького національного університету одностайно висунула його кандидатуру на посаду ректора на наступний термін. Він успішно звітував на кадровій комісії Міністерства освіти. Вибори ректора повинні були відбутися у вересні, — йдеться у колективному листі. — Несподівано і, за нашим переконанням, абсолютно невиправдано і несправедливо наказом міністра освіти і науки України Шевченко був відсторонений від виконання своїх обов’язків на посаді ректора в зв'язку з закінченням контракту. На превеликий жаль, все це відбулося в розпал вступної кампанії і завдає удару по іміджу і авторитету Донецького національного університету не тільки в регіоні, але і в масштабах всієї країни. Ми звертаємося до вас з клопотанням про відміну цього наказу і призначення у вересні 2010 року виборів ректора Донецького національного університету, яких чекає весь трудовий і студентський колектив», — наголошується в звернені, під яким підписалися багато авторитетних працівників ДНУ.

За матеріалами центру суспільних зв'язків Львівського університету