UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні може подорожчати хліб

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк не виключає можливості підвищення цін на хліб із зерна нового врожаю, заявив він 28 липня на прес-конференції.

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк не виключає можливості підвищення цін на хліб із зерна нового врожаю, заявив він 28 липня на прес-конференції.

За словами Присяжнюка, питання ціни на хліб у країні залишається складним. «З одного боку, ми задоволені, що ціна на зерно зростає, з іншого боку - розуміємо, що є виробники зерна і є переробна галузь - виробники хліба, які не зможуть утримати цінову політику, оскільки ціна на зерно зросла», - сказав він.

Міністр повідомив, що намагався переконати членів уряду в тому, що вирощений хліб необхідно продати якомога дорожче, щоб мати оборотні кошти і бути конкурентоспроможними.

На думку Присяжнюка, Мінекономіки та Міністерство соціального захисту повинні продумати механізми захисту малозабезпечених. Він також пообіцяв урядові зернові інтервенції з допомогою Аграрного фонду для утримання ціни на хліб.

Міністр нагадав, що для стабілізації цін на хліб в Україні кожен регіон країни повинен сформувати свій зерновий фонд.

Нагадаємо, раніше Президент Віктор Янукович, враховуючи ситуацію на світовому ринку зерна, звернув увагу на необхідність формування продовольчого резерву для забезпечення продовольчої безпеки країни.

Окрім того, 28 липня прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив міністрові аграрної політики Зиновію Митнику активізувати роботу Аграрного фонду для забезпечення високих закупівельних цін на зерно нового врожаю.

Нагадаємо, що за прогнозами Міністерства аграрної політики України у 2010 році урожай зерна очікується у 42,1 млн тонн. Урожай пшениці - на рівні 17,8 млн тонн, у тому числі продовольчої - 9 млн тонн, ячменю - 10 млн тонн, кукурудзи - близько 12 млн тонн і жита - 0,58 млн тонн.

За станом на 27 липня в Україні змололи 22 млн т зерна, при цьому в Миколаївській і Одеській областях - понад 2 млн т у кожній.

За матеріалами: ЛігаБізнесІнформ