UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рух «Стоп цензурі!» вважає неприпустимим звільнення журналіста газети «Сьогодні»

Звільнення з роботи за оприлюднення суспільно-важливої інформації, як це відбулося з журналістом газети «Сьогодні» Олександром Чаленком, є неприпустимим. Про це мовиться в заяві руху «Стоп цензурі!», поширеному 26 липня.Однак Чаленко увечері 26 липня написав у своєму блозі, що залишається працювати в газеті.

Звільнення з роботи за оприлюднення суспільно-важливої інформації, як це відбулося з журналістом газети «Сьогодні» Олександром Чаленком, є неприпустимим. Про це мовиться в заяві руху «Стоп цензурі!», поширеному 26 липня. Однак Чаленко увечері 26 липня написав у своєму блозі, що залишається працювати в газеті.

"Згідно з поясненнями самого журналіста, основною причиною звільнення є те, що в ефірі телеканалу "Інтер" він публічно сказав, що власником газети "Сегодня" є Рінат Ахметов, - зазначили журналісти.

За словами представників суспільного руху, редакція видання ніяким чином не спростувала це повідомлення, проте вдалася до репресивних дій щодо свого співробітника.

«Попри відверто недружнє ставлення Чаленка до руху "Стоп цензурі!", вважаємо, що в даному разі йдеться про порушення базового принципу демократії - прозорості інформації щодо медіавласності», - йдеться у заяві.

Також автори заяви звертають увагу, на неприпустимість звільнення журналіста за оприлюднення фактів, що мають суспільне значення. На їх думку, це «рівнозначно встановленню цензури».

Раніше сьогодні, 26 липня, заступник голови адміністрації президента України Ганна Герман у своєму блозв на «Українській правді» назвала звільнення Чаленко «дурною ідеєю».

Водночас, сам Олександр Чаленко в своєму блозі на «Українській правді» написав, що залишається працювати в «Сьогодні». «Конфлікт з керівництвом «Сьогодні» вичерпаний. Ніби як. Я продовжую працювати в газеті - мене більше не звільняють», - зазначив журналіст. Чаленко також подякував людям, які підтримали його і допомогли йому не залишитися без роботи. Зокрема, він подякував Ганну Герман і рух «Стоп цензурі!».

Як стало відомо, 26 липня журналісти відділу новин газети «Сьогодні» оприлюднили відкритий лист про проблеми в редакції видання. Так, новинарі видання зазначають, що після скорочень кадрів у грудні 2008 року відділ потрапив у  хронічну кризу, яка посилюється чинником авторитарного керівництва редакції.

За  матеріалами: Телекритика Українская правда