UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Ірану звинуватив МАГАТЕ у переданні таємних відомостей розвідці США

Президент Ісламської республіки Іран Махмуд Ахмадінеджад звинуватив Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у переданні таємних відомостей американським спецслужбам. Заява президента транслювалася іранським ТБ.

Президент Ісламської республіки Іран Махмуд Ахмадінеджад звинуватив Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у переданні таємних відомостей американським спецслужбам. Заява президента транслювалася іранським ТБ.

Так, президент Ірану заявив, що Тегеран заперечує проти приєднання до додаткового протоколу щодо ядерної програми, тому що у такому разі ядерні об'єкти в Ісламській республіці потраплять під посилений контроль інспекторів МАГАТЕ. На його думку, Міжнародне агентство передає американським спецслужба таємні відомості про іранську ядерну програму, а це неприпустимо, тому Тегеран не дозволить інспекторам відвідувати ядерні об'єкти.

Додамо, що іранський лідер не вперше критикує МАГАТЕ і звинувачує агентство у співпраці зі США. Водночас, Ахмадінеджад виступив з різкою критикою напередодні чергового раунду переговорів з ядерної програми із західними країнами.

Раніше Іран засудив слова генерального директора МАГАТЕ Юкіо Амано, що стосуються іранської ядерної програми і рівня співпраці ІРІ з цієї спеціалізованою організацією ООН. Заступник постійного представника Ірану в ООН Ісхак аль-Хабіб заявив, що у виступі Амано на засіданні 65-ї сесії Генеральної асамблеї ООН мали місце висловлювання, які є «невірними і дезорієнтують».

Аль-Хабіб підкреслив, що «останні доповіді МАГАТЕ, схоже, готуються під диктування ззовні». Іранський дипломат повторив, що Тегеран «має намір використовувати своє невід'ємне право на розробку ядерних технологій у мирних цілях».

Також керівник іранського атомного відомства Алі Акбар Салехі заявив, що МАГАТЕ переживає зараз кризу «довіри і морального авторитету». Інспекції МАГАТЕ, у свою чергу, повинні проводитися в майбутньому без дискримінації чи політики подвійних стандартів, оскільки, на його думку, на підсумки всіх попередніх доповідей агентства могли впливати політичні інтереси інших держав.

За матеріалами NEWSru