UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама виголосив глобальний план розвитку США

Президент США Барак Обама в середу, 22 вересня, оприлюднив нову стратегію глобального розвитку США.

Президент США Барак Обама в середу, 22 вересня, оприлюднив нову стратегію глобального розвитку США.

Глава країни назвав її «першою в своєму роді».

Програма має чотири пункти. Перший з них змінює поняття «розвитку».

«Протягом довгого часу ми вимірювали наші зусилля кількістю виділених доларів, а також обсягами продовольства й ліків, які постачали. Але просто гуманітарна допомога - це ще не розвиток. Розвиток - це допомога країнам у тому, щоб вони розвивалися - рухалися від бідності до процвітання. І для цього необхідно задіяти всі інструменти, які ми маємо в  розпорядженні, від дипломатії до торгівлі та інвестиційної політики», - сказав Барак Обама.

Другий пункт - адміністрація змінює погляд на «кінцеву мету розвитку».

«Завдання розвитку – створити умови, в яких допомога буде більше не потрібною. Тому ми шукатимемо партнерів, що бажають збільшити власну здатність допомагати своєму населенню. Ми прагнемо розвитку, спрямованого в майбутнє», - підкреслив президент США, додавши, що Сполучені Штати залишаються відданими всім своїм обіцянкам і зобов'язанням.

Обама зазначив, що США вже вживають заходи в цьому напрямку. «Наприклад, замість того, щоб просто лікувати ВІЛ і СНІД, ми вкладаємо кошти в новітні дослідницькі розробки, щоб, нарешті, знайти спосіб запобігти зараженню мільйонів людей», - пояснив Обама.

Третій пункт стратегії - повсюдний економічний розвиток.

«Аби досягнути кардинальних змін, ми робимо акцент на найпотужнішу в світі силу, що знищить бідність та створить можливості. Ця сила вже перетворила Південну Корею з одержувача допомоги в донора ... Сила, про яку я говорю, - це повсюдний економічний розвиток. Відтепер кожна нація піде шляхом процвітання», - переконаний Обама.

Для економічного розвитку, нагадав президент США, необхідна підтримка підприємництва, інвестиції в інфраструктуру, розширення торгових зв'язків і збільшення інвестицій.

«Тому ми будемо співпрацювати з країнами, такими як Сьєрра-Леоне, у створенні бізнес-клімату, сприятливого для інвестицій ... Ми знищуватимемо бар'єри на шляху до регіональної торгівлі й закликатимемо інші держави відкрити ринки для країн, що розвиваються», - зазначив Обама.

Також США будуть підтримувати країни, що рухаються від авторитарних режимів до демократії, від війни - до миру, зазначив президент.

«І, нарешті, останній пункт нашої нової стратегії. Ми будемо наполягати на більшій відповідальності - як нашій, так й інших країн. Ми будемо наполягати на тому, що кожен несе свою частку відповідальності за те, що відбувається», - повідомив Обама.

«Звертаюся до наших колег - країн-донорів. Поважаймо наші зобов'язання, виконуймо обіцянки, підтримуймо рівень прозорості, який вимагаємо від інших. І давайте вже відходити від постійних суперечок про те, скільки грошей витрачати, й зосереджуватися на тому, як саме можна сприяти поліпшенню життя людей», - закликав Обама.

«Звертаюся до країн, що розвиваються ... Тільки ви й ваші народи можуть зробити важкий вибір, який дозволить країні динамічно розвиватися ... Тільки ви можете забезпечити населенню визначеність і процвітання», - запевнив Обама.

Наприкінці свого виступу Обама зазначив, що зараз міжнародне співтовариство може зробити те, про що раніше не можна було навіть мріяти. «Разом ми можемо створити таке майбутнє, яке не зможе створити жоден з нас окремо», - підкреслив він.

За матеріалами CNN