UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАК «Нафтогаз» готовий реструктурувати старі борги облгазів

З огляду на нездатність облгазів погасити багатомільярдний борг перед «Нафтогазом», компанія розглядає можливість проведення реструктуризації виплат строком на 5 років. Але тільки за умови погашення заборгованостей за поточний 2010 рік, які на разі досягли 670 мільйонів гривень.

З огляду на нездатність облгазів погасити багатомільярдний борг перед «Нафтогазом», компанія розглядає можливість проведення реструктуризації виплат строком на 5 років. Але тільки за умови погашення заборгованостей за поточний 2010 рік, які на разі досягли 670 мільйонів гривень.

Про це було заявлено 2 липня під час наради на чолі з міністром палива та енергетики Юрієм Бойком та за участю керівництва НАК, а також її дочірньої компанії «Газ України» і облгазів.

Представники останніх ідею реструктуризації оцінюють позитивно. «Жоден облгаз не може повністю розрахуватися за існуючими боргами. Тому реструктуризація є єдиним можливим шляхом виходу із ситуації», - вважає перший заступник голови правління «Київгазу» Павло Явтушенко.

При цьому в «Одесагазі» наполягають: навіть після підвищення тарифів коштів вистачає тільки на поточну закупівлю газу і виплату зарплати. Якщо б виникла необхідність у ремонті мереж, то це довелося б робити за рахунок затримки платежів «Газу України», тобто знову відтягувати виплату боргу «Нафтогазу». А тому, вважають в Одеському облгазі, вирішити ситуацію має ще одне підвищення тарифів - цього разу на 30-40%. У НКРЕ можливість такого підвищення поки не коментують.

У той же час у «Нафтогазі» не виключають можливості ініціювання банкрутства деяких компаній. «Частина облгазів використовують кошти, які повинні заплатити за газ, для реалізації інвестиційних проектів, що дозволяє вивести гроші з компанії. Думаю, «Нафтогаз» просто розпочне збанкручувати такі компанії у випадку нерозрахунку», - стверджує член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. У самій НАК це питання коментують таким чином: «У крайньому випадку ми будемо вживати заходів, які  передбачено українським законодавством щодо стягнення заборгованості, а також ініціювати зміну менеджменту підприємств». Останній варіант є цілком можливим, оскільки сьогодні «Нафтогаз» володіє контрольними пакетами акцій у 24 із 43 облгазів і таким чином дійсно може ставити питання стосовно зміни їхнього керівництва.

У будь-якому разі, списувати борги з облгазів НАК не збирається. Про це заявив на нараді голова правління «Нафтогазу» Євген Бакулін. «Наша мета - це Компанія без збитків. Не варто очікувати на списання боргів - цього не буде. Ми повинні сформувати досвід впровадження чіткої політики своєчасних взаєморозрахунків, виконання договірних зобов'язань і посилення персональної відповідальності керівництва», - сказав Бакулін.

Нагадаємо, що за даними «Нафтогазу», загальний борг облгазів станом на 1 липня поточного року становить близько 10 млрд. гривень. Основна частина боргу лежить на столиці - близько 2 млрд. гривень. За останній же рік, тобто за період із 1 жовтня 2009 по 2 липня за даними оперативного моніторингу підприємства теплокомуненерго оплатили лише три чверті газу і, відповідно, заборгували більше 2,5 млрд. гривень. Найбільше заборгованостей, які нараховують сотні мільйонів гривень, за цей період набули також Донецька, Дніпропетровська, Харківська, Луганська, Одеська та Київська області. Трохи меншим залишається і борг облгазів за 2008-2009 роки - 1,9 млрд.

За матеріалами: Економічна правда