UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони спростувало свою брехню

У середу, 22 вересня, Міністерство оборони України підтвердило факт отримання офіційного листа від керівництва НАТО з результатами розслідування справи про масштабні махінації з паливом, у які були втягнуті українські військовослужбовці.

У середу, 22 вересня, Міністерство оборони України підтвердило факт отримання офіційного листа від керівництва НАТО з результатами розслідування справи про масштабні махінації з паливом, у які були втягнуті українські військовослужбовці.

За словами директора департаменту преси та зв'язків зі ЗМІ Міноборони Олександра Клубаня, Генеральна прокуратура України проводить досудове слідство в кримінальній справі про махінації українських миротворців у Косові.

Клубань підтвердив, що у вересні 2009 року командувач багатонаціональними силами KFOR у Косово генерал Маркус Бендлер передав на той час командуючому  Об'єднаним оперативним командуванням Збройних сил України генералу-лейтенанту Володимиру Можаровському офіційний лист, у якому було чітко вказано на правопорушення українських миротворців.

Зокрема, мова йшла про махінації з паливно-мастильними матеріалами, а також про інші правопорушення.

«Міністром оборони України було доручено військовій службі правопорядку ЗСУ провести перевірку викладених у листі фактів», - повідомив Клубань.

За його словами, на підставі цих, а також отриманих у результаті перевірки даних, було порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 366 (підробка документів) та ч. 1 ст. 423 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

«На даний момент матеріали кримінальної справи передано до Генеральної прокуратури України для проведення досудового слідства», - додав представник відомства.

Нагадаємо, 19 вересня в Міноборони заявили, що до них не надходило офіційних листів від штабу сил KFOR про махінації українських миротворців з паливом в Косово.

Раніше «Дзеркало тижня» з посиланням на свої джерела повідомляло, що військовослужбовці українського контингенту KFOR протягом 2006-2009 років здійснювали масштабні махінації з постачання і продажу пального в Косово. Крім того, українські військові продавали сертифікати для постачань палива, нібито необхідного для потреб українського контингенту, що давали право на безмитне ввезення палива. Слідством встановлено, що українські миротворці оформили і надали офіційні документи KFOR приватній фірмі Lukoil Neftohim Bourgas, яка використовувала ці папери для незаконних операцій з паливом.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна