UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литвин підтримав звернення до КС стосовно конституційності політреформи

Голова Верховної Ради Володимир Литвин підтримує звернення народних депутатів до Конституційного Суду щодо конституційної реформи 2004 року. Про це він заявив у четвер, 15 липня, на прес-конференції.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин підтримує звернення народних депутатів до Конституційного Суду щодо конституційної реформи 2004 року. Про це він заявив у четвер, 15 липня, на прес-конференції.

«Відстрочка розгляду закону (проекту закону про всеукраїнський референдум, - ред.) та звернення народних депутатів (до КС, - ред.), очевидно, мають між собою певний зв'язок. І я вважаю, що звернення до суду є правильним, конституційним, правовим шляхом. Я вважаю, що не потрібно перекладати на людей у тому числі ці питання», - сказав голова парламенту.

Він також повідомив, що серед депутатів, які підписали звернення, були і представники Блоку Литвина, і комуністи. «Я вважаю, що якби були депутати на місці, то було б підписів більше 300, тому що це дозволяє дану проблему розглядати у правовій площині», - додав спікер.

Голова ВР зазначив, що з його боку було б некоректним прогнозувати рішення КС, але є підстави для розгляду даного питання Конституційним Судом з точки зору процедури прийняття змін до Конституції у 2004 році.

«Я добре пам'ятаю, як і більшість з вас, 2004, як ми вносили зміни до Конституції - вже треба виносити в зал на голосування, а там підписуються пропозиції до перехідних  положень. Таким чином, із формальної точки зору або з точки зору процедури, я думаю, це буде предмет для розгляду Конституційним Судом», - сказав Володимир Литвин.

Спікер також нагадав, що наміри поставити дане питання були ще у 2005 році. «Але внаслідок, очевидно, я допускаю, конфлікту всередині "помаранчевої команди" цю ідею поховали», - сказав він.

Окрім того, Володимир Литвин підкреслив, що незалежно від того, яким буде рішення КС, імплементувати його буде Верховна Рада України. «І вона буде робити це публічно. І я сподіваюся, і вірю - відповідально, так, як цього вимагає Основний Закон», - додав він.

Нагадаємо, до Конституційного Суду 14 липня скеровано подання за підписом 252 народних депутатів, у якому просять КС перевірити на відповідність Конституції Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, N2222-IV.

При цьому раніше народні депутати скасували норму законопроекту про всеукраїнський референдум, що дозволяла відмовитися від політреформи і повернутися до Основного закону редакції 1996 року.

Литвин про «закручування гайок»

Окрім того, на прес-конференції 15 липня Володимир Литвин заявив, що не бачить утисків громадянських свобод в Україні.

«Тепер щодо закручування гайок. Я поки що не бачу ніякого закручування гайок. Поки що ділили владу, - вважає спікер. - І коли з'явилася прогнозованість, передбачуваність, на тлі того, що було раніше, це сприйняли як закручування гайок. Ще ніхто нікому нічого не закрутив і не відкрутив».

Разом з тим він відзначив, що наводити порядок треба не за рахунок прав людей, «щоб кожна людина сказала, що наступають на моє невід'ємне право думати, говорити».

«Демократія, свобода слова - це як кімнатна рослина. Якщо до неї погано ставитися - пагони обрізати, не поливати і не підтримувати, вона зачахне. І у будь-якій країні, за будь-яких часів ці дві сфери чатує небезпека, - сказав спікер. - Нам потрібно зберегти те, що було, і в той же час дати свободу в економіці».

По материалам ЛігаБізнесІнформ, Українська правда