UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали російські вчені

Лауреатами Нобелівської премії 2010 року в області фізики стали російські вчені Костянтин Новосьолов та Андрій Гейм. Про це у вівторок, 5 жовтня, оголосив Нобелівський комітет при Каролінському інституті Стокгольма.

Лауреатами Нобелівської премії 2010 року в області фізики стали російські вчені Костянтин Новосьолов та Андрій Гейм. Про це у вівторок, 5 жовтня, оголосив Нобелівський комітет при Каролінському інституті Стокгольма.

Почесної нагороди російські вчені, які в даний час працюють у Великобританії, були удостоєні за свої роботи зі створення графену. Це моноатомний шар вуглецю, що є листом з одного шару атомів цього елемента. Даний матеріал володіє значною кількістю унікальних властивостей. Зокрема, графен вважається найміцнішим матеріалом на Землі. Окрім того, він проводить електричний струм і при цьому практично прозорий.

Остання властивість робить графен вдалим матеріалом для створення, наприклад, сенсорних дисплеїв.

Поки що фахівці не створили достатньо ефективного способу, що дозволяє отримувати листи графену значної площі, проте останнім часом в цьому напрямку було кілька помітних проривів.

Нагадаємо, 4 жовтня у Стокгольмі відкрився так званий Нобелівський тиждень, який стане 109-м за рахунком. У цей день був названий володар почесної премії в області медицини і фізіології. Ним став британський вчений Роберт Едвардс, який у 1950-х роках розробив методику штучного запліднення яйцеклітин поза тілом жінки, так зване «ін вітро». Варто відзначити, що це рішення Нобелівського комітету вже викликало обурення Ватикану.

Згідно зі складеним планом, у середу пройде нагородження вчених-хіміків, у четвер стане відомо ім'я літератора року. А у п'ятницю відбудеться вручення Нобелівської премії миру. Завершиться урочиста церемонія 11 жовтня, коли стане відоме ім'я лауреата в області економіки.

Всього у списку кандидатів на премію цього року 237 претендентів, 38 з яких громадські та міжнародні організації.

Переможці у кожній з номінацій отримають по 10 мільйонів шведських крон, це приблизно півтора мільйона доларів. Церемонія вручення нагород традиційно відбудеться у день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня у Стокгольмі.

За матеріалами Ленты.Ru