UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ розпочав перевірку конституційності політреформи

Конституційний суд України відкрив провадження у справі щодо конституційності закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, N2222-IV.

Конституційний суд України відкрив провадження у справі щодо конституційності закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, N2222-IV.

Про це у вівторок, 20 липня, повідомила прес-служба КСУ.

Конституційне провадження у справі було відкрито рішенням колегії суддів. Наразі ведеться підготовка справи до його розгляду на засіданні КСУ.

Нагадаємо, до Конституційного Суду 14 липня направлено подання за підписом 252 народних депутатів, у якому КС просять перевірити на відповідність Конституції закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, N2222-IV.

При цьому раніше народні депутати скасували норму законопроекту про всеукраїнський референдум, що дозволяла відмовитися від політреформи і повернутися до Основного закону редакції 1996 року.

Тим часом, у вівторок, 20 липня, віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко повідомив, що позачергова сесія парламенту, який пішов на канікули, можлива хіба що у тому випадку, якщо КСУ прийде до висновку, що політреформа 2004 є неконституційною.

Він уточнив, що ініціатива БЮТ зібрати позачергову сесію, щоб розглянути питання щодо матеріальної допомоги постраждалим від повеней у Західній Україні та ввести мораторій на підвищення комунальних тарифів не знайшла підтримки у коаліції, і опозиція не стала збирати 150 підписів, оскільки без 226 голосів ухвалити рішення буде неможливо.

«На сьогоднішній день я не очікую можливості проведення позачергового засідання. Окрім загальної непростої ситуації в Україні, я думаю, що якщо Конституційний Суд прийме до початку наших засідань рішення, абсолютно неадекватне і необгрунтоване, таке, яке їм вже написали ... Я так розумію, що рішення вже написано. Ви знаєте, є така мода. Я дивлюся по справі Макаренка (екс-голова Держмитслужби, - ред.), по справі Діденка (колишній перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз», - ред.): суддя виходить і читає текст з помилками, тому що їм пишуть рішення судів», - сказав Микола Томенко.

При цьому він висловив думку, що рішення пишуть не тільки для апеляційних судів, але і для КСУ.

«Знайдуть якусь крайню людину, яка вийде і зачитає написане рішення Конституційного Суду. Звідси висновок, що це буде таке рішення, що шість років нашого життя нам у трубу потрібно викинути, тому що шість років ми жили за незаконною Конституцією. Хтось дітей народжував незаконно, хтось ще щось робив незаконно, і повертаємося до Конституції 1996 року», - сказав Микола Томенко.

На його думку, таке рішення Конституційного Суду може стати приводом для того, щоб була зібрана позачергова сесія ВР, оскільки потрібно буде розібратися з тим, які після цього будуть повноваження у Президента, які - у парламента.

"Або якийсь серйозний природний катаклізм, не дай Бог, повинен відбутися, або неадекватне рішення Конституційного Суду, щоб можна було зібрати позачергову сесію", - підсумував віце-спікер.

За матеріалами ЛігаБізнесІнформ