UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїльська комісія визнала штурм «Флотилії свободи» законним

Ізраїльська комісія з розслідування нападу на «Флотилію свободи», яка намагалася доставити гуманітарну допомогу в сектор Газа, прийшла до висновку, що дії військових були законні.

У майже 300-сторінковому матеріалі про розслідування урядової комісії зазначається, що учасники операції «керувалися міжнародними законами».
Теплохід «Маві Мармара» був флагманом «Флотилії свободи», що складалася з шести суден, які намагалися доставити гуманітарну допомогу в блокований ізраїльською владою сектор Газа, незважаючи на заборону офіційного Єрусалима. 31 травня 2010 флотилія була зупинена кораблями військово-морських сил Ізраїлю в нейтральних водах. На «Маві Мармара» висадилися підрозділи морської піхоти, після чого на борту судна відбувся короткий бій. У результаті дев'ять турецьких громадян були вбиті (один з них, як згодом з'ясувалося, мав і американський паспорт), а кілька військовослужбовців Ізраїлю отримали поранення.
Ряд країн, а також ООН засудили дії Ізраїлю. Турецька сторона звинуватила Єрусалим у вбивстві мирних громадян Туреччини. Проте ізраїльська сторона зазначила, що морські піхотинці відкрили вогонь лише після того, як самі піддалися нападу з боку тих, хто перебував на «Маві Мармара», причому, за твердженням Єрусалима, проти військових застосували арматуру, ножі та навіть вогнепальну зброю.
За матеріалами РБК