UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз різко засудив вбивства демонстрантів у Сирії

Європейський Союз у різкій формі засудив жорстокі розправи над демонстрантами в Сирії.

Верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон закликала до негайного припинення насильства до демонстрантів. «Сирійський уряд має негайно припинити насильство і дотримуватися прав громадян на проведення мирних демонстрацій», - заявила К. Ештон у Брюсселі. За її словами, вбивств не може бути ніяких виправдань. Відповідальні за ці злочини повинні понести справедливе покарання.

За даними опозиції, тільки в п'ятницю, 22 квітня, в ході розгону демонстрацій в ряді сірійських міст було вбито 112 чоловік. Цей день став найкривавішим з початку акцій протесту п'ять тижнів тому. У суботу співробітники служби безпеки Сирії відкрили вогонь по учасниках похоронних процесій, які проводжали в останню путь загиблих напередодні під час розгону демонстрацій, коли було вбито 14 людей. За словами очевидців, прицільну стрілянину вели одягнені в цивільне снайпери, що розташувалися на дахах будинків. У той же час державне телебачення стверджує, що під час «нападів озброєних екстремістів» на поліцію та армійські патрулі загинули десять чоловік - у тому числі два правоохоронця і вісім солдатів. Про велику кількість жертв серед населення телебачення не згадало.
Тим часом два депутати парламенту Сирії відмовилися від своїх мандатів. Халіл аль-Ріфаа і Насер Харірі, що представляють провінцію Дара, оголосили про складання повноважень. В інтерв'ю арабському телеканалу "Аль-Джазіра" парламентарії пояснили свій крок тим, що вони виявилися не в змозі захистити народ. Складання депутатських повноважень - небувалий випадок в історії сучасної Сирії, зауважує телеканал. Вільні вибори в країні не проводяться, переважна більшість депутатів потрапляють до парламенту за списками, складеними владою. Крім того, в Сирії заборонені всі незалежні політичні партії та об'єднання, які не підтримують курс правлячої Партії арабського соціалістичного відродження (Баас), очолюваної президентом Башаром Асадом.