UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джерела «ДТ»: Верховна рада Криму хоче відібрати землю санаторіїв ФПУ

Депутати Верховної Ради Автономної республіки Крим готують проект рішення, згідно з яким у Федерації профспілок України (ФПУ) в комунальну власність відберуть землю під санаторіями, що знаходяться на території півострова. Про це повідомляють джерела «Дзеркала тижня».

Депутати Верховної Ради Автономної республіки Крим готують проект рішення, згідно з яким у Федерації профспілок України (ФПУ) в комунальну власність відберуть землю під санаторіями, що знаходяться на території півострова. Про це повідомляють джерела «Дзеркала тижня».

За їх словами, на даний крок кримські депутати зважилися, щоб у керівництва ФПУ не було спокуси розпоряджатися землею під приводом «оренди» і «реконструкції» санаторних об'єктів.

Схожі заходи раніше вже були прийняті регіональною владою. Так, у листопаді 2006 року Закарпатська облрада ухвалила рішення про те, що 15 місцевих санаторіїв, побудованих на радянські профспілкові внески, повинні повністю належати місцевій громаді.

Як пише «ДТ», кримські депутати ініціюють передачу в комунальну власність землю санаторіїв ФПУ після низки скандалів в автономії.

Так, у червні цього року правління ЗАТ «Укрпрофздравниця» (оператора більшості санаторіїв ФПУ) прийняло рішення передати в оренду на три роки трьом фірмам (ЧП «Фірма Хелп», ТОВ «Ліга-Інфо» і ТОВ «Трансекспо плас»)   курортну інфраструктуру санаторія «Ясна поляна» (десять об'єктів), що розташований у селищі Гаспра на ПБК.

Як пише «ДТ», дана операція з українськими профспілками виявилася дуже вигідною для зазначених комерційних структур. Наприклад, оренда двох спальних корпусів, адмінкорпуса і ізолятора (загальною площею 1.401 кв. м) обійдеться для «Ліга-Інфо» в суму від 304 тисяч до 422 тисяч гривень — зважаючи на оцінну «вартість» цієї нерухомості в 1,69 мільйона гривень і орендної ставки від 18 до 25% «вартості», зазначає газета.

«Фірма Хелп» сплачуватиме 27,9 тисяч гривень у рік (тобто 2.335 гривень у місяць або всього по 2,5 долара за квадрат) за дві допоміжні будівлі площею 120 квадратних метрів. Утім, як зазначає «ДТ», чи буде вона платити, незрозуміло. На момент рішення профспілкового керівництва про оренду це підприємство з Донецька, згідно з даними держустанови «Агентство з питань банкрутства», вже знаходилося під процедурою банкрутства.

Допоміжні будівлі для «Фірмі Хелп» (це туалет і душова) несуттєві. Але земля під ними, як відзначає «ДТ», — безцінна, оскільки вони знаходяться на окремому закритому пляжі санаторію.   ТОВ «Трансекспо Плюс» за 369 тисяч гривень на рік узяла в оренду канатну дорогу, що веде від спальних корпусів «Ясної поляни» до цього пляжу, і пральні санаторію.

Ще навесні номер «стандарт» у «Ясній поляні» можна було зняти за 275—330 гривень за добу. Як пише «ДТ», арифметика дає нам сезонний дохід в 36 тисяч гривень з одного номера (не «люкса») і уявлення про реальну ціну корпусів санаторію.

Газета зазначає, що «Ясна поляна» — унікальний санаторій матери й дитини з дванадцятьма лікувальними відділеннями і десятками пам'ятників архітектури, побудований у живописному парку площею 18 га, неподалік гори Ай-Петрі. Як профспілковий санаторій для трудящих він існує 80 років. А до цього був парковим маєтком, який відвідували практично всі класики російської літератури початку ХХ століття.

Докладніше читайте в статті Олексія Панченка «Останній  профсоюзний дерибан?» у свіжому номері «ДТ».