UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депортований із США "російський шпигун" працював у Microsoft

Громадянин Росії Олексій Каретніков, депортований із США за порушення імміграційного законодавства, працював у компанії Microsoft, повідомляє телеканал Komo News Seattle. Раніше Wall Street Journal повідомила, що правоохоронні органи США звернули увагу на Каретнікова під час розслідування діяльності групи російських розвідників.

Громадянин Росії Олексій Каретніков, депортований із США за порушення імміграційного законодавства, працював у компанії Microsoft, повідомляє телеканал Komo News Seattle. Раніше Wall Street Journal повідомила, що правоохоронні органи США звернули увагу на Каретнікова під час розслідування діяльності групи російських розвідників.

За словами співробітників правоохоронних органів, Каретніков жив на околицях Сіетла. Ім'я Каретнікова вдалося знайти за адресою у місті Редмонд, де знаходиться штаб-квартира Microsoft. У компанії підтвердили, що Каретніков працював тестером програмного забезпечення.

Журналісти знайшли сторінку 23-річного Олексія Каретнікова у соціальній мережі Facebook. Там зазначено, що у 2009 році він закінчив Петербурзький державний політехнічний університет і тоді ж одружився.

Про депортацію Каретнікова стало відомо увечері 13 липня. Представник Міністерства внутрішньої безпеки США Метт Чендлер повідомив, що росіянина вислали із країни на підставі порушення імміграційного законодавства. Проте раніше Wall Street Journal повідомляла, що із країни може бути депортований дванадцятий росіянин, затриманий у США за підозрою у причетності до "шпигунського скандалу".

За словами джерела газети, ім'я росіянина спливло у ході розслідування діяльності групи російських розвідників, що тривало із 2000 року, коли про шпигунів стало відомо ФБР. Стеження за ним почалося незабаром після його прибуття до США. За деякими даними, проти хлопця  не вдалося зібрати достатньої кількості доказів і тому йому поки не пред'явлено звинувачень, як це було зроблено щодо інших одинадцяти підозрюваних. Американську візу Каретнікова було анульовано ще 26 червня. Інші подробиці затримання, діяльності та пересування по території США підозрюваного невідомі.

Десять підозрюваних у шпигунській діяльності були затримані у США 27 червня. Через два дні поліція Кіпру затримала ще одного підозрюваного, який розшукувався владою США за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії. Ним виявився 55-річний Роберт Крістофер Метсос, який був арештований у міжнародному аеропорту Ларнакі за спроби вилетіти до Будапешта. Встановлено, що затриманий, який мав при собі паспорт громадянина Канади, прибув на Кіпр 17 червня і зупинився в готелі. 30 червня Метсос зник після звільнення під заставу. Наступного дня поліція Кіпру видала ордер на його арешт.

9 липня Росія і США обміняли у Відні чотирьох росіян, засуджених за шпигунство і помилуваних президентом Росії, на десятьох російських громадян, затриманих у США за звинуваченням у нелегальній діяльності. Суд у Нью-Йорку повідомив, що депортовані Володимир та Лідія Гур'єви, Михайло Куцик та Наталія Переверзєва, Андрій Безруков і Олена Вавілова, Михайло Васенко і Вікі Пелаез, Ганна Чапмен і Михайло Семенко. Лише троє із затриманих жили і працювали у США під своїми справжніми іменами. Інші на суді визнали провину, розкрили свої справжні імена і погодилися на негайну депортацію до Росії.

11 липня віце-президент США Джозеф Байден назвав справедливим обмін чотирьох осіб, обвинувачених у Росії в шпигунстві на користь інших держав, на 10 російських агентів. "Ці четверо дійсно нам потрібні. Що стосується 10 росіян, то вони перебували у США довгий час, але не змогли зробити багато чого", - сказав Байден. У той же час, як передає BBC, за словами представника Білого дому, сама ідея обміну полягала в тому, щоб "обміняти людей, які нічого не значать, на тих, хто ніколи не переставав боротися за свободу у Росії".

За матеріалами Граней.ру