UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білоруські політики: Вибори у країні пройдуть у кінці поточного або початку наступного року

Більшість опитаних «Дзеркалом тижня» білоруських політиків і експертів припускають, що вибори президента Білорусі пройдуть у грудні поточного року або у січні-лютому наступного.

Більшість опитаних «Дзеркалом тижня» білоруських політиків і експертів припускають, що вибори президента Білорусі пройдуть у грудні поточного року або у січні-лютому наступного.

На питання про можливу дату виборів Станіслав Шушкевич, колишній голова Верховної Ради Білорусі, лідер білоруської соціал-демократичної «Грамади», заявив: «Думаю, що на початку наступного року, хоча не виключаю інших варіантів, оскільки репутація Лукашенка катастрофічно падає і він може вжити якихось заходів прискорення. Але вони повинні відбутися до 7 лютого».

В існуванні залежності дати виборів від економічної ситуації у країні упевнений і Андрій Санніков, голова громадянської акції «Європейська Білорусь».

«Думаю, що цього року, тому що Лукашенко вже повністю веде свою передвиборчу кампанію. Економічна ситуація погана, тому він швидше за все не буде чекати ще більшого погіршення. Економічна ситуація пояснюється тим, що набрано кредитів, багато боргів, багато обіцянок, тому щось треба робити. Зазвичай, через вибори він намагається вирішити ці проблеми», - заявив Санніков.

Згоден з ними і Олександр Мілінкевич, голова руху «За свободу»: «Дату виборів поки що не оголошено. Швидше за все, шостого вересня палата представників парламенту оголосить про дату виборів. І швидше за все, це буде грудень-січень».

Думку про те, що вибори у Білорусі пройдуть до подальшого погіршення економічної ситуації, поділяє і голова Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько.

«Виходячи із дати позачергової сесії, можна припустити, що найближча дата - 9 грудня. Інша дата - не пізніше лютого ця кампанія повинна відбутися. Наш прогноз - у грудні, оскільки Лукашенку потрібно провести вибори до підвищення тарифів на комунальні послуги та до того часу, поки ще йде переговорний процес із Росією про ціни на нафту і газ та у грудні переговори поки що не вийдуть на якусь конфліктну ситуацію», - заявив він.

Детальніше читайте у статті Володимира Кравченка у свіжому номері «ДТ».