UA / RU
Поддержать ZN.ua

Портнов и Новинский вошли в наблюдательный совет академии Кивалова

Также в состав набсовета вошел Леонид Кучма.

В состав наблюдательного совета Национального университета "Одесская юридическая академия" вошел бывший замглавы президентской администрации Виктора Януковича Андрей Портнов.

Об этом говорится в приказе №31, изданном Министерством образования и науки 11 января 2021, подтвердили в пресс служба МОН в ответ на запрос LIGA.Life.

Также, кроме Портнова, в состав совета вошли Вадим Новинский и второй президент Украины Леонид Кучма.

В министерстве напомнили, что руководство университетов формирует состав наблюдательного совета, согласно части первой статьи 37 Закона Украины "О высшем образовании".

"В январе 2021 года Национальный университет "Одесская юридическая академия" обратился в Министерство образования и науки Украины с письмом, которым внес предложение по персональному составу Наблюдательного совета Национального университета "Одесская юридическая академия", - сообщили в МОН.

Сергій Ківалов є президентом Національного університету "Одеська юридична академія". він також очолював Центральну виборчу комісію України у 2004 році. Масові фальсифікації на президентських виборах 2004 року, у тому числі активне використання "каруселей" та адмінресурсу, призвели до масових протестів, які переросли в Помаранчеву революцію. Верховний Суд України 3 грудня 2004 року визнав результати другого туру виборів недійсними, а 8 грудня Верховна Рада затвердила новий склад ЦВК, під керівництвом якого було проведено повторне голосування.

У березні 2015 року Генеральна прокуратура України відновила слідчі дії у відношенні Сергія Ківалова в рамках кримінального провадження, розпочатого 21 листопада 2014 року. Далі були інші кримінальні справи. Однак жодну з кримінальних справ, які були порушені проти Ківалова, так і не було доведе

У 2011-2014 роках Андрій Портнов обіймав посаду заступника голови Адміністрації президента України. З 2005 по 2010 рік був головним юристом у команді Юлії Тимошенко.

Правоохоронці перевіряли Портнова на причетність до ключових кримінальних справ проти Януковича і його оточення, зокрема до розстрілів учасників Революції Гідності в 2014 році та виведення державних коштів за межі України.

У березні 2018 року Служба безпеки України відкрила кримінальну справу за статтею "державна зрада", в рамках якого Портнова перевіряли на причетність до сприяння анексії Криму Росією.

Через рік Андрій Портнов виграв судові позови до СБУ і інформагентства "Укрінформ", а також до партії "Блок Петра Порошенка" за поширення інформації про те, що його підозрюють у державній зраді. Шевченківський районний суд Києва зобов'язав СБУ та "Укрінформ" спростувати цю інформацію, так як повідомлення про підозру Портнову не вручали, отже, процесуального статусу підозрюваного в нього немає. Київський апеляційний суд зобов'язав БПП зробити аналогічне спростування.

Як і багато інших посадовців часів Януковича, Портнов потрапив під європейські санкції, однак у жовтні 2015 року Суд Європейського союзу ухвалив рішення у справі "Портнов проти Ради ЄС", яким визнав "протиправними" санкцій проти нього у зв'язку з "недостатністю підстав".

Згідно з рішенням, Суд ЄС встановив, що єдиною причиною для накладення санкцій на Андрія Портнова був лист від Генеральної прокуратури України, в якому ГПУ стверджувала про те, що нібито інформація слідства дозволяє говорити, що Портнов серед інших причетний до "розтраті значної кількості державних коштів та їх нелегального виведення за межі України".