UA / RU
Поддержать ZN.ua

Дания поддержит санкции ЕС против России за покушение на Навального

Копенгаген настаивает на прозрачном и объективном расследовании обстоятельств отравления российского оппозиционера.

Дания намерена присоединиться к санкциям против России, которые Европейский Союз может ввести в связи с покушением на Алексея Навального. Оппозиционера отравили веществом класса «Новичок».

В ходе визита в Москву в пятницу, 9 октября, датский министр иностранных дел Еппе Куфуд заявил о готовности Копенгагена поддержать санкции ЕС, а также указал на необходимость объективного и прозрачного расследования, передает Deutsche Welle.

«Мы требуем проведения прозрачного и тщательного расследования, чтобы выяснить, кто пытался убить Алексея Навального, и чтобы никто не остался безнаказанным», - заявил дипломат.

Говоря о строительстве газопровода  «Северный поток-2», Еппе Куфуд подчеркнул, что Дания придерживается норм международного права. 1 октября власти страны дали разрешение на эксплуатацию российского газопровода на своей территории. Тем временем Франция и Германия обсуждают возможность наложение санкций на «Северный поток-2» после отравления Навального.

Читайте также: Россия пригрозила ответить на санкции, которые готовит ЕС из-за отравления Навального

Раніше російський опозиціонер Олексій Навальний закликав керівництво європейських країн і Євросоюзу ввести санкції щодо олігархів і найближчого оточення президента Росії Владіміра Путіна, а не всієї країни.

На його думку, вводити обмежувальні заходи проти всієї держави неефективно, а в ЄС зараз розглядають можливість введення санкцій саме проти Росії через отруєння Навального.

Опозиціонер заявив, що "вони вбивають людей, тому що хочуть залишитися при владі. Вони крадуть гроші, крадуть мільярди, а у вихідні літають в Берлін або Лондон, купують дорогі квартири і сидять в кафе".

Через те, що німецькі політики звинувачують Росію в отруєнні опозиціонера Алєксєя Навального, відносини між країнами можуть погіршитися, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Як повідомлялося, російському опозиціонеру стало зле під час польоту з Томська в Москву 20 серпня, він був терміново госпіталізований у лікарню Омська. За два дні його перевезли до Берліна.

Німецькі фахівці встановили факт отруєння опозиціонера нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок», що згодом підтвердили лабораторії Франції і Швеції. На сьогодні матеріали знаходяться в Організації із заборони хімічної зброї.

Навального виписали з клініки «Шаріте» після 32 днів лікування. Опозиціонер планує залишатися в Німеччині на час реабілітації.

Раніше віце-канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що отруєння російського опозиціонера Алєксєя Навального нервово-паралітичною речовиною радянського зразка «Новічок» є смертоносним нападом, і що Європа повинна буде продемонструвати єдину реакцію.

Чи стане отруєння Навального останньою краплею для Заходу у відносинах з РФ, читайте в матеріалі Олега Шамшура " Gorilla moment" у ZN.UA.