Стало гірше. Констатують правозахисники

Поділитися
Правозахисники і журналісти у Брюсселі заявили про збільшення кількості порушень прав людини в Україні за десять місяців перебування при владі президента України Віктора Януковича...

Правозахисники і журналісти у Брюсселі заявили про збільшення кількості порушень прав людини в Україні за десять місяців перебування при владі президента України Віктора Януковича. Як повідомив кореспонденту УНІАН координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман, про це у
Брюсселі на прес-конференції заявили голова правління Української Гельсінкської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, сам Д.Гройсман, а також директор телевізійного каналу TVi Микола Княжицький.

Так, за їхніми словами, уперше в історії незалежної України «корумпована прокуратура та залежні від неї державні медичні заклади намагалися примусово запроторити до психіатричної лікарні абсолютно здорову людину — громадського активіста, правозахисника з Вінниці Андрія Бондаренка».

Як зазначили учасники прес-конференції, влада президента В.Януковича продовжує практику брутального порушення права людини на свободу мирних зібрань, міліція та інші правоохоронні органи широко використовують залякування і погрози. Зокрема, репресій зазнали активісти громадської організації зі Львова «Вартові закону», влада брутально порушувала право мешканців Харкова на мирні протести, фабрикуючи проти протестувальників адміністративні справи та погрожуючи кримінальною відповідальністю. 22 листопада міліція не пустила до Києва 140 автобусів з учасниками акції протесту проти нового Податкового кодексу з різних регіонів, заявили правозахисники.

Феноменом діяльності команди В.Януковича, на думку учасників прес-конференції, стала кампанія переслідування громадських активістів і правозахисників. Так, міліцією під надуманим приводом розслідування кримінальної справи про поширення порнографії в мережі Інтернет було, фактично, заблоковано діяльність Вінницької правозахисної групи, в офісному приміщенні якої без належної санкції провели обшук і вилучили всю комп’ютерну техніку й конфіденційні файли біженців та шукачів притулку, листування з Європейським судом із прав людини щодо конкретних справ. Поновлено практику тиску на громадських активістів через так звані «профілактичні бесіди» з ними, їхніми родичами та керівниками навчальних закладів, наголосили учасники прес-конференції.

Крім того, правозахисники заявили, що кримська влада переслідує правозахисника Андрія Федосова, чия організація «ЮЗЕР» займається захистом прав інвалідів та моніторингом дотримання прав людини у психіатричних лікарнях.

За оцінками учасників прес-конференції, влада України не зробила жодного ефективного кроку до припинення ганебної багаторічної практики катувань і жорстокого поводження з боку працівників правоохоронних органів. За їхніми словами, пенітенціарні установи та спеціальні місця несвободи (центри тримання нелегальних мігрантів, інтернати для психічно хворих дорослих і дітей, психіатричні установи тощо) функціонують поза громадським контролем, без ефективної правової допомоги особам, які там утримуються, з великим ризиком застосування щодо людей поводження, забороненого міжнародним правом.

«Влада не змогла довести, що вживає усіх заходів для розкриття зникнення і можливого вбивства харківського журналіста Василя Климентьєва», — вважають учасники прес-конференції.

Також, за висновком експертів, різко погіршилася ситуація з дотриманням прав людини на свободу вираження поглядів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі