Пасхавер: До 2016 року теплогенеруюча галузь України може загинути

Поділитися
Між 2012 та 2016 роками теплогенеруюча галузь України може припинити своє існування. Про це в коментар...

Між 2012 та 2016 роками теплогенеруюча галузь України може припинити своє існування. Про це в коментарі «ДТ» заявив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, посилаючись на розрахунки Міністерства палива і енергетики України.

«Головна проблема в тім, що ціла підгалузь економіки перебуває в стані фізичного зносу, і в держави немає (і не буде) грошей, щоб обновити і розширити теплові електростанції. А в державній власності вони довго не протягнуть», — пояснив експерт.

Він відзначив, що за розрахунками, підготовленими Мінпаливенерго до засідання Кабміну 26 березня, між 2012 і 2016 роками галузь припинить своє існування, якщо виходити з рівня сьогоднішніх держвидатків на її підтримку і відсутність в тарифі інвестиційної компоненти.

Проте, Пасхавер переконаний в недоцільності невідкладного продажу підприємств теплогенеруючої галузі. «Теплову генерацію не можна продавати негайно, як гарячі пиріжки, і я про це казав на Кабміні. Потрібно виконати ряд системних дій», — вважає експерт.

«Перша і найважливіша — треба подивитися, яким чином у разі зміни власника працюватиме система держрегулювання. Необхідна адаптація НКРЕ, Енергоринку до нових умов. Друга — треба переглянути процедури тарифної політики з тим, щоб закласти інвестиційний ресурс. По-третє, забезпечити надійну роботу, незмінність профілю підприємства після зміни власника. На все це знадобиться чимало часу та сил», — підкреслив Олександр Пасхавер.

Докладніше читайте у статті Наталії Яценко «Ігри безкомпромісних» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі