ЗНАК ГРИВНІ

Поділитися
Значок, що позначає долар США, в Україні відомий кожному. А чи існує офіційний графічний знак української національної грошової одиниці — гривні?..

Значок, що позначає долар США, в Україні відомий кожному. А чи існує офіційний графічний знак української національної грошової одиниці — гривні? Працівники найближчого до мого дому обмінного пункту валют не змогли відповісти на це запитання. І не дивно, адже знака гривні у нас поки що немає.

Харківські математики, співробітники Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Олександр Григор’єв та Євген Гомозов запропонували створити символ української валюти ще 2001 року. Вони надіслали тоді в редакцію «Инвестиционной газеты» лист із пропозицією провести відкритий конкурс під девізом «знак гривні». За аналогією з народною акцією «знак рубля», організованою в Росії тижневиком «Деньги». І навели у цьому листі свій варіант знака — .

Викликає миттєву асоціацію з малим гербом України, тризубом, чи не так? Знак збігається за формою з грецькою (і давньослов’янською) буквою Щ («псі»), відповідно, для нього можна використовувати вже наявну букву в редакторі Word. Цей символ легко запам’ятовується, його можна використовувати як при комп’ютерному наборі, так і при написанні тексту від руки. А для отримання канонічного валютного знака досить лише перекреслити Щ біля основи однією горизонтальною рискою. Приклад застосування: курс НБУ становив на таку-то дату 5,34 за 1 дол.

Однак ініціатива харків’ян була підтримана тільки нинішнього року, коли в Національний банк України прийшло нове керівництво. НБУ оголосив про проведення відкритого конкурсу зі створення графічного знака української національної грошової одиниці — гривні. У ньому можуть брати участь усі бажаючі, надавши ескізи графічного знака та їх письмові обгрунтування. Слід додати, що цей конкурс проводиться на неоплачуваній основі і передбачає передачу майнових прав автора Національному банку в порядку, визначеному чинним законодавством України. Повідомлялося, що підсумки буде підбито конкурсною комісією і подано на затвердження правління НБУ до кінця жовтня 2003 року...

Зауважу, що харків’яни не лише висунули ідею, а й готові відповідати за її втілення в життя.

— Ми готові виконати всю технічну частину з якнайшвидшого впровадження знака гривні, який переможе, — заявив ректор Національного технічного університету «ХПІ» Леонід Товажнянський. — Мається на увазі не лише розробка комп’ютерного варіанта знака, а й усієї документації щодо зміни стандартів, у тому числі й міжнародних, на комп’ютерні шрифти. Причому все це на безоплатній основі і незалежно від того, переможе харківський знак-тризуб чи ні. Відповідні пропозиції ми подали в НБУ відразу ж після оголошення конкурсу.

До речі, у положенні про відкритий конкурс сказано, що його підсумки підіб’є спеціальна конкурсна комісія і затвердить правління Національного банку України, і вже остаточне рішення буде повідомлено через ЗМІ. А як хотілося б побачити не лише знак-переможець, а й «п’ятірку» чи «десятку» найцікавіших варіантів! За деякими джерелами, пропозицій у Нацбанку не бракує. Може, варто також обговорити варіанти всім миром? Зрештою, знак гривні — це свого роду бренд країни.

З досьє «ДТ»

У сучасному світі, поруч із доларом, спеціальні знаки мають англійський фунт — , японська єна — , італійська ліра — , ізраїльський шекель — , південнокорейська вона — , нігерійська найра — , китайський юань — , в’єтнамський донг — , євро — та багато-багато інших старих і нових валют. За традицією, при розробці символу, як правило, використовується перекреслена початкова буква її назви латиницею. За ідеєю, знаком гривні, яка в латинському алфавіті починається з букви , має служити символи h або . Однак «стриножена» літера , на думку харків’ян, для цього не підходить, а гарна «перекреслена» літера h уже понад 70 років є позначенням для основної константи квантової механіки — сталої Планка.

Цікаво, що традиційний знак долара з двома вертикальними рисочками, який використовується з 1792 року, був запозичений у іспанської монети песо, викарбуваної в Мехіко для американських колоній. Вважається, що вертикальні лінії зображали Геркулесові стовпи, які обмережують Гібралтарську протоку, а неповна вісімка — бурхливий морський потік. Узяте разом, усе це покликане було символізувати велич і міць Іспанії, тодішньої «володарки морів». У комп’ютерні часи цей знак був спрощений на вимогу розробників шрифтів: дві вертикальні рисочки замінені однією.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі