ТЕРИТОРІЯ ЦЕНЗУРИ

Поділитися
6 червня нинішнього року Ігорю Рудичу, головному редактору телепередачі «Територія безпеки», що в...

6 червня нинішнього року Ігорю Рудичу, головному редактору телепередачі «Територія безпеки», що виходить по неділях на УТ-1, було наказано вилучити зі змонтованої передачі інтерв’ю голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Георгія Крючкова. Наказ надійшов від начальника Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України (саме ця студія є виробником програми) Олександра Тереверка.

Журналіст потрактував таку вимогу як цензуру і, заявивши, що не робитиме цього, доставив відеокасету зі змонтованою передачею для ефірного показу на Перший національний телеканал. За наказом начальника студії О.Тереверка, інші люди вилучили синхрон народного депутата Крючкова, а також два фрагменти інтерв’ю керівника парламентської фракції Віктора Ющенка. Така ж сама доля спіткала і речення з авторської начитки, що передувало синхрону Г.Крючкова. Купірувану передачу було також доставлено на УТ-1, а попередню відеокасету — забрано. Саме в підрізаному вигляді глядачі Першого національного телеканалу і побачили 8-го червня «Територію безпеки».

9 червня журналістові, майору Ігорю Рудичу на службовій нараді було вказано на неповну службову відповідність та усунуто його від виконання обов’язків керівника творчої групи телепередачі «Територія безпеки» (так названо обов’язки І.Рудича в наказі начальника студії полковника О.Тереверка).

10 червня І.Рудич виступив на форумі журналістів «Правовий самозахист» із заявою про запровадження цензури над передачею «Територія безпеки», а ввечері того ж самого дня дав інтерв’ю для радіо «Свобода».

За тиждень Верховна Рада підтримала запит голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка «Про факти цензури і перешкоджання професійній діяльності головного редактора передачі «Територія безпеки» Ігоря Рудича». Зараз над фактами, наведеними в запиті Миколи Томенка, працює Генпрокуратура, тимчасово виконувати обов’язки керівника творчої групи 9 червня призначено колегу І.Рудича, журналіста капітана Сергія Череватого. Але його, згідно з логікою наказу начальника студії № 49 від 23.06.2003, також усунуто від виконання обов’язків керівника творчої групи телепередачі «Територія безпеки». Наразі достеменно невідомо, в чому завинив журналіст С.Череватий, який фактично виконував обов’язки головного редактора телепередачі, хоч і йменувався при цьому офіційно керівником творчої групи. Таким чином, авторів ідеї телепроекту «Територія безпеки» — журналістів, редакторів, які тривалий час працювали над передачею, — усунуто від керівництва програмою.

«Слід наголосити, що телепередача «Територія безпеки» висвітлювала події, пов’язані з процесами євро-атлантичної та європейської інтеграції, — майбутнім членством у НАТО України та зближенням із Євросоюзом, — повідомив в інтерв’ю «ДТ» Ігор Рудич. — У передачі неодноразово звучало, що на шляху до НАТО Українська держава повинна розв’язати низку проблем, і зокрема захищати свободу слова в країні. Про це йдеться у Плані дій Україна — НАТО, в Хартії «Про особливе партнерство між Україною і НАТО» та в інших документах міжнародного й національного рівня. Тому робити купірувану телепередачу (тобто говорити про свободу слова і порушувати цю свободу слова в передачі) — апогей блюзнірства та цинізму. На мій погляд, це означає — дурити громадян України і світове співтовариство. І найголовніше — це незаконно. В останньому неважко переконатися, прочитавши Конституцію та відповідні закони України.

Мій опонент пояснює свої дії вимогами статуту Центральної телерадіостудії Міністерства оборони, який начебто дозволяє начальникові студії (посада адміністратора) робити купюри в журналістських матеріалах. На це мушу відповісти: мені не відомо, чи працювали над статутом світила юриспруденції, натомість колеги по студії мені говорили, що статут «створив» не юрист. У такому разі він не вартий паперу, на якому надрукований.

Не витримує критики і версія про творчі мотиви вимог вилучення. В цьому контексті показовими є вислови на кшталт «хлопці (тобто журналісти. — І.Рудич) захлинулися свободою».

Про інцидент інформували медіа, він відомий у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Як громадянинові України мені буде дуже прикро, якщо історія «творчих» вилучень у євро-атлантичній телепередачі зашкодить іміджеві країни. З усією відповідальністю заявляю: жодна посадова особа Першого національного телеканалу ніколи не повідомляла мені, що в «Території безпеки» не можна показувати українських депутатів, представників інших гілок влади, громадян України та будь-яких держав.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі