CS First Boston рекомендує, уряд відмовчується?

Поділитися
Банк Credit Suisse First Boston, що є, як відомо, радником Фонду держмайна (ФДМ) України з питань продажу акцій с...

Банк Credit Suisse First Boston, що є, як відомо, радником Фонду держмайна (ФДМ) України з питань продажу акцій семи енергопостачальних компаній (обленерго), вніс українському уряду рекомендації стосовно проведення таких конкурсів.

Зокрема, виконавчий директор CS First Boston Метті Венгерик у листі на адресу прем’єр-міністра Віктора Ющенка, керівників Фонду держмайна, Міністерства палива й енергетики та Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) окреслив основні, на думку банку, проблеми в приватизації обленерго та вніс пропозиції щодо методів їх реалізації.

Так, CS First Boston вважає необхідним до 1 лютого ц.р. підвищити тарифи на передачу електроенергії в Україні до $0,008 за 1 КВт•год. з подальшим підвищенням до $0,02—0,025 за 1 КВт•год. за півроку-рік після завершення конкурсів.

Верховна Рада, на думку банку, повинна скасувати всі існуючі заборони на відключення боржників за електроенергію, а держпідприємство «Енергоринок» — укласти договори про реструктуризацію боргів приватизованих обленерго без коригування розмірів боргу з урахуванням інфляції та штрафних санкцій.

CS First Boston наполягає також на необхідності внесення змін до закону «Про електроенергетику», які передбачають надання обленерго права збирати гроші за електроенергію на власні рахунки в самостійно обраному банку за умови 100-відсоткових розрахунків з оптовим ринком.

У проекті закону «Про оптовий ринок електроенергії» пропонується також указати конкретні терміни реалізації прямих контрактів між виробниками й постачальниками електроенергії, що дозволить покупцям обленерго знизити інвестиційні ризики.

Банк пропонує в законодавчому порядку затвердити незалежний статус НКРЕ, забезпечити однакові умови роботи для всіх обленерго незалежно від форми власності, а також зобов’язати ДП «Енергоринок» поставляти електроенергію обленерго відповідно до рівня її оплати.

На думку CS First Boston, до завершення конкурсів необхідно визначити власника землі, на якій розташовано активи енергопостачальних компаній.

Крім того, фахівці банку вважають доцільним продаж стратегічним інвесторам 70% акцій ВАТ «Миколаївобленерго» (раніше Вищий арбітражний суд України ухвалив рішення про продовження попереднього конкурсу з продажу 40% акцій цього обленерго. — ІФ).

CS First Boston є радником із питань продажу контрольних пакетів акцій перших шести обленерго: «Київ-», «Житомир-», «Рівне-», «Херсон-», «Кіровоградобленерго» і «Севастопольенерго». Ці тендери оголошено в жовтні-листопаді 2000 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі