Ізраїльські вірусологи розробили універсальну вакцину від грипу

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Універсальна вакцина від грипу пройшла клінічні випробування. Ізраїльські вірусологи впевнені, що вакцину можна використовувати не тільки як додатковий, але і як основний засіб у боротьбі з вірусом грипу, який постійно мутує.

Ізраїльські вірусологи розробили вакцину, яка ефективна проти різних штамів вірусу грипу.

На відміну від традиційних вакцин, що викликають утворення антитіл у відповідь на гемаглютинін (білок, що міститься на поверхні вірусу грипу і дозволяє приєднуватися до клітини-господаря), універсальна вакцина, названа розробниками «мультимерік-001», що складається з дев'яти пов'язаних секцій - ділянок вірусних білків HA, NP і M1. Ці білки знаходяться в різних частинах вірусу грипу і присутні у всіх його штамах.

Керівник дослідження Бен-Йедідіа протестувала вплив вакцини на людей у віці від 65 років, оскільки, за її словами, тільки у 30% літніх людей з'являється резистентність вірусу після сезонної вакцинації. Також 90% пацієнтів, що померли від грипу, складають саме літні люди.

Учасниками другої фази клінічних випробувань стали 90 добровольців старше 65 років. 60 з них отримали ін'єкцію щорічної вакцини проти грипу з додаванням одинарної або подвійної дози мультимеріка-001, або ж тільки мультимерік-001. В якості контрольної групи обрали 30 осіб, які отримували плацебо. Через 42 дні у крові пацієнтів, ін'єкції яких містили суміш універсальної і основної вакцин, спостерігалося збільшення кількості антитіла - імуноглобуліну G. Рівень антитіла у крові пацієнтів, які отримали в якості ад'юванта одинарну дозу універсальної вакцини, зріс у 37 разів, у тих, чия ін'єкція містила подвійну дозу - у 50 разів.

За словами Бен-Йедідіа, ефективність універсальної вакцини вже доведена на тваринах. Вчені сподіваються продовжити клінічні випробування і довести, що їхню вакцину можна використовувати не тільки як додатковий, але і як основний засіб у боротьбі з постійно мутуючий вірусом грипу.

Нагадаємо, що від грипу та ГРВІ з листопада 2011 року по січень 2012 в Україні померли 1296 українців. !zn

Читайте також:

В Україні за три місяці від грипу та ГРВІ померли 1300 осіб

Українців тепер будуть вакцинувати по-новому

Британські вчені створили універсальну вакцину проти грипу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі