В Україні, найпевніше, буде введено ПДВ на ліки

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україні варто скопіювати європейський досвід у питанні регулювання цін на ліки.

Таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловив голова Державної служби лікарських засобів Олексій Соловйов.
Відповідаючи на питання про те, чи буде в Україні введено ПДВ на ліки, А. Соловйов сказав: «Це питання знаходиться в компетенції тільки Верховної Ради і Кабміну, на нараді це не обговорювалося, але, за нашими відомостями, практично всі країни Європи мають ПДВ на лікарські засоби в розмірі від 2 до 25%. Це використовується як обов'язковий елемент регулювання цін на ліки».
Говорячи про систему держконтролю за цінами, порядок ціноутворення - це буде закріплено у вигляді законопроекту: «Ми чекаємо відповідного доручення прем'єр-міністра, в якому будуть зафіксовані всі положення та доручення Міністерству охорони здоров'я, Мінекономіки, Держлікслужбі, щоб ми розробили систему регулювання цін на лікарські препарати» .
«На наш погляд, нам треба просто копіювати європейський досвід, обирати найбільш прийнятну систему регулювання. Абсолютно всі країни ЄС тою чи іншою мірою регулюють ціни на лікарські препарати. А у нас ... знаєте, як у нашій країні - ринок надмірно ліберальний», - вважає О. Соловйов.
Він розповів, що європейські країни використовують декілька механізмів. По-перше, встановлюються так звані позитивні переліки лікарських препаратів, ціни на які підлягають регулюванню. По-друге, використовується референтне внутрішнє і зовнішнє ціноутворення. Це означає, що держава законодавчо встановлює ціну для певних міжнародних непатентованих назв, фіксує її і каже, що за такою ціною ми гарантуємо пацієнту безкоштовну передачу лікарського препарату для подальшого лікування.
«Як формується ця ціна? Беруться сусідні п'ять-сім країн з таким же рівнем економічного розвитку та моніторяться ціни на подібні лікарські препарати. Порівнюється, а чи однакова ціна лікарського препарату одного і того ж, скажімо, що поставляється до Білорусі, РФ і України, - розповів А. Соловйов. - Після того як проведено моніторинг і встановлена ​​ціна на рівні виробника, встановлюється націнка у оптового постачальника і в аптеки. Як у нас це працює? Є механізм обмеженої націнки в оптовика. Але в нас немає чіткої фіксації ціни на етапі виробника. Тобто нам нема на що спертися. Тому, безумовно, іноземні виробники шляхом використання посередників і трансферних цін можуть завищити ціну на цей лікарський препарат при постачанні на територію України і сюди вже ввезти за вищою ціною, зробивши невелику націнку».
Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю Юрія Бутусова з Олексієм Соловйовим.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі