ЄС не отримував від України пропозиції про створення тристороннього газового консорціуму

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Європейська комісія поки не отримувала від української сторони офіційної інформації про намір створити тристоронній газовий консорціум між Європою, Росією та Україною. У будь-якому разі, Євросоюз повинен буде провести оцінку наслідків створення такого консорціуму в розрізі питань конкуренції, безпеки постачань та відповідності енергетичному законодавству ЄС.

Про це в ексклюзивному коментарі ZN.UA заявила речник Єврокомісії з енергетичних питань Марлен Хольцнер.

Що стосується створення двостороннього консорціуму між Україною і Росією, то, на думку Єврокомісії, у першу чергу це мають вирішувати між собою Київ і Москва. «Для нас важливо, щоб будь-яке рішення було прийнято Україною в рамках її участі у Договорі Енергетичного співтовариства. Окрім того, це рішення має бути прийнято в рамках домовленостей, досягнутих між ЄС, міжнародними фінансовими організаціями та Україною в березні 2009 року під час міжнародної конференції з питань модернізації української газотранспортної системи», - підкреслила представник Єврокомісії.

М.Хольцнер також зазначила, що Євросоюз у першу чергу зацікавлений у стабільності постачань російського газу. «ЄС вже докладає активних зусиль для модернізації української ГТС спільно з міжнародними фінансовими організаціями. Європейська комісія залишається учасником цього процесу і розраховує на надійність та життєздатність української газотранспортної системи у довгостроковій перспективі», - додала спікер ЄК.

Нагадаємо, 24 вересня 2011 року Президент України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медвєдєв обговорювали можливість створення тристороннього газового консорціуму. За інформацією ZN.UA, Київ наполягав на тому, щоб до консорціуму входила тільки велика труба - без капілярної системи доставки газу українським споживачам і без ПСГ. Розподіл часток у консорціумі, за даними ZN.UA, зараз відпрацьовується у форматі «40-40-20». Перші дві частки отримують Україна і Росія, третю - ЄС. Чи є цей розподіл остаточним, чи захищає він інтереси України, чи зацікавить ЄС - неузгоджена деталь.

На Ялтинській зустрічі комісара ЄС з питань енергетики українською стороною було зроблено гіпотетичну пропозицію про участь у консорціумі. І, як запевнили джерела ZN.UA, було отримано гіпотетичну згоду. Однак, як і ким Євросоюз буде представлений в консорціумі - неузгоджена деталь.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі