Мінекономрозвитку пропонує продовжити на 2012 рік мита на експорт зернових

Поділитися
© Тарас Черноморенко
Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує продовжити на 2012 рік дію мит на експорт зернових.

Про це йдеться у розробленому міністерством проекті закону "Про ставки вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарської продукції", опублікованому на сайті відомства у четвер, 29 вересня.

Запропоновані Мінекономрозвитку зміни передбачають продовження до 1 січня 2013 року дії п.2 розділу ІІІ Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур" (яким дію мит встановлено до кінця поточного року , тобто до 1 січня 2012 року).

Зокрема цим пунктом ставки мита на експорт пшениці і жита було встановлено ​​на рівні 9%, але не менше 17 євро / т; ячменю - 14%, але не менше 23 євро / тонну та кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро / тонну.

Окрім того, Мінекономрозвитку пропонує ввести експортні мита на соєві боби (12%, але не менше 33 євро / т), насіння ріпаку (9%, але не менше 15 євро / т).

Також пропонується встановити постійно діюче мито на соняшникову олію в розмірі 10%, але не менше 84 євро / т.

Нагадаємо, що, за словами «аграрного» міністра Миколи Присяжнюка, раніше з такою ініціативою виступило і Міністерство фінансів України: там пропонували встановити з 1 січня 2012 року експортне мито на соняшникову олію а розмірі 5% вартості експортного контракту, але не менше 42 євро за тонну. Також Мінфін пропонував продовжити дію зернових мит до кінця маркетингового року (1 липня 2012 року).

Відповідно до пояснювальної записки, прийняття законопроекту сприятиме «створенню відповідних умов для задоволення внутрішніх потреб держави в соціально значущій продукції, недопущенню дестабілізації цінової ситуації на внутрішньому продовольчому ринку».

Нагадаємо, мита на експорт зернових почали діяти 1 липня 2011 року, були введені замість квот, введених раніше Кабміном для стабілізації внутрішніх цін на зерно. Держава побоювалася, що через занадто високі ціни у світі, з країни буде вивезено значну частину зерна. В результаті експорт з України практично припинився - у липні було зафіксовано падіння експорту зерна у 5 разів.

Зокрема українські зернотрейдери скаржаться, що не можуть конкурувати з російськими компаніями, оскільки їх зерно мінімум на $30 / т дешевше за українське зважаючи на дію мит на експорт зерна.

Варто зазначити, що категорично проти мит та їх продовження виступає Міністерство аграрної політики і продовольства України. Однак, як заявив раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров, уряд не скасує свого рішення. «Сказано раз і назавжди, - заявив він. - Так що нема чого приховувати зерно і занижувати експортну ціну».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі