ЄБРР схвалив нову стратегію діяльності в Україні

Поділитися
© Getty Images
Рівень інвестицій в Україні буде у значній мірі залежати від впровадження реформ у всіх основних галузях, у той час, як зменшення темпів реформ та погіршення інвестиційного клімату невідворотно призведе до зменшення обсягу інвестицій Банку у державний та приватний сектори економіки.

Як повідомили ZN.UA в прес-службі ЄБРР, ця нова стратегія на 2011–2014 р. буде сконцентрована на вирішенні проблем у галузі підвищення енергоефективності та енергетичної безпеки, розкритті сільськогосподарського та промислового потенціалу України, забезпеченні високоякісної та надійної інфраструктури та подоланні наслідків кризи у фінансовому секторі.

«Банк, який є найбільшим інвестором в країні та вже взяв на себе зобов’язання щодо надання фінансування на суму більше 6 млрд. євро (8,3 млрд. дол.) в рамках 264 проектів, буде зосереджуватись на вирішенні цих проблем перехідного періоду в економіці з урахуванням програми реформ уряду та у тісному співробітництві з іншими міжнародними фінансовими організаціями (МФО) та двосторонніми донорами», - сказано в повідомленні установи.

У ЄБРР зазначають, що рівень інвестицій в Україні буде у значній мірі залежати від впровадження реформ у всіх основних галузях, у той час, як зменшення темпів реформ та погіршення інвестиційного клімату невідворотно призведе до зменшення обсягу інвестицій Банку у державний та приватний сектори економіки.

Банк вибрав ключові операційні пріоритети на період наступної стратегії, які відображають основні проблеми перехідного періоду в економіці:

Енергетичний сектор: Банк фінансуватиме проекти, що сприятимуть підвищенню загальної енергоефективності та зменшенню питомого обсягу викидів вуглецю в галузі. Він буде підтримувати будівництво та модернізацію мереж електропередачі та об’єктів, що є необхідними для інтеграції України в європейський енергетичний ринок. ЄБРР також готовий підтримувати підвищення безпеки ядерної енергетики, де він забезпечуватиме високий рівень технічних та екологічних попередніх досліджень, необхідних для подальшої роботи у цьому напрямку. Банк також може взяти участь у модернізації української системи транспортування та розподілу природного газу за умови, що українська влада виконуватиме комплексну та реалістичну програму реформ, яка має включати у себе реструктуризацію НАК «Нафтогаз України».

Виробничий сектор: визнаючи великий потенціал України як сільськогосподарського виробника та експортера, Банк буде підтримувати приватні інвестиції в усі сегменти цього сектору, особливо інструменти підтримки виробників первинної продукції, у тому числі сезонний оборотний капітал. У секторі промислового виробництва, Банк буде сприяти диверсифікації економіки та реструктуризації застарілих енергомістких галузей з особливою увагою до підвищенню ефективності їх управління, прозорості та енергоефективності. Банк планує допомагати Україні у розвитку її наукомістких галузей та у кращому використанні її людського та наукового потенціалу. Він також готовий підтримувати урядову програму приватизації, за умови прозорості цього процесу та проведення тендерів щодо підприємств, які поки що залишаються в державній власності.

Інфраструктура: у секторі автомобільних доріг Банк буде підтримувати завершення модернізації ключових міжнародних коридорів, які пов’язують країну з Європейським Союзом, а також пріоритетних національних та регіональних доріг. Підтримка проектів в залізничному секторі буде надаватися лише за умови, що влада почне робити реальні кроки в напрямку корпоратизації національного залізничного оператора. Банк готовий здійснювати значні інвестиції у модернізацію комунальних підприємств, зокрема, у підприємства централізованого теплопостачання, з метою реалізації значного потенціалу підвищення енергоефективності за допомогою міжнародного донорського фонду „Енергетична ефективність та партнерство у сфері охорони навколишнього середовища у Східній Європі” (E5P). Проте, цьому має передувати внесення змін до Бюджетного Кодексу, з метою надання містам можливості гарантувати кредити для комунальних підприємств.

Фінансовий сектор та ринки капіталу: основні пріоритети включатимуть забезпечення банківського сектору цільовим довгостроковим кредитним та акціонерним фінансуванням. Кредитні інструменти будуть в основному використовуватися для підтримки малих та середніх підприємств, підвищення енергоефективності та розвитку торгівлі. У співпраці з іншими МФО Банк допоможе владі у розвитку внутрішніх ринків капіталу, включаючи структурування кредитів у національній валюті.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі