Експертиза підтвердила голоси Кучми, Кравченка, Литвина і Деркача на «плівках Мельниченка»

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Судово-фоноскопічна експертиза записів екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка встановила голоси Леоніда Кучми, Юрія Кравченка, Володимира Литвина і Леоніда Деркача. Про це в інтерв'ю «Фокусу» заявив перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, який і підписав постанову про порушення кримінальної справи проти Л.Кучми.

Р. Кузьмін підтвердив, що перед тим, як використовувати плівки М.Мельниченка в якості речового доказу, їх додатково перевірили.

«Більш якісні дослідження було проведено саме восени 2010 року. За висновком додаткових судово-фоноскопічних експертиз, голоси осіб, причетних до вбивства Гонгадзе, які зафіксовано на плівках Мельниченка, належать Кучмі і Кравченку. Ми підтвердили відсутність монтажу в тому числі. З цієї причини плівки були покладені в основу обвинувачення Кучми», - заявив Р.Кузьмін.

Заступник генпрокурора підтвердив, що на плівках зафіксовано голоси нинішнього спікера парламенту Володимира Литвина та екс-голови СБУ Леоніда Деркача - саме в контексті обговорення Георгія Гонгадзе. Їх також планується перевірити на причетність до вбивства.

Пояснив Р.Кузьмін і те, як встановлювалася справжність голосів і подій, які зафіксовано на плівках екс-майора: «Це слідча робота. Ось ми зараз з вами розмовляємо. А якийсь сержант Іванов з диктофоном сидить у шафі. Сержант Іванов знає наші прізвища. Ми спілкуємося, називаємо одне одного на ім'я. Ідентифікуємо себе самі. Плюс сержант у шафі теж це бачить і чує. Плюс дівчина в приймальні дає свідчення, що ви заходили до мене в кабінет у цей час для інтерв'ю. Вам пропуск виписували на прохідній. Плюс роздруківки наших телефонних переговорів показують, що ми дзвонили одне одному. Плюс начальник прес-служби підтвердив, що ви надсилали запит на інтерв'ю і він призначив нашу зустріч на певний час тощо. Сукупність усіх цих фактів дозволяє нам стверджувати, що в такий-то час ми і справді зустрічалися, знаходилися в моєму кабінеті. Та ще й фоноскопічна експертиза ідентифікує наші голоси...Аналогія, сподіваюся, зрозуміла?»

Нагадаємо, «плівки Мельниченка» визнано речовими доказами у справі другого президента України Леоніда Кучми. Порушено кримінальну справу в рамках розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Екс-президент підозрюється у причетності до вбивства і незаконним діям щодо журналіста.

За матеріалами "Фокус"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі