Один з акціонерів банку "Надра" вирішив зірвати його докапіталізацію

Поділитися
Власник 30,74% акцій банку "Надра" - кіпрська компанія Manmade Enterprises Ltd - вирішив зірвати докапіталізацію свого банку.

Акціонер подав позов до Окружного адміністративного суду столиці з проханням визнати незаконною постанову НБУ №38 про продовження повноважень тимчасового адміністратора "Надра" Валентини Жуковської ще на півроку. Як випливає з позовної заяви, копію якої має «Коммерсант-Украина», рішення Нацбанку прийнято з порушеннями законодавства, оскільки було прийнято 11 лютого. У цей день закінчилися повноваження тимчасового адміністратора, які вже продовжувалися на рік.

При прийнятті зазначеної постанови НБУ ґрунтувався на змінах до закону "Про банки і банківську діяльність", прийнятих Верховною Радою в екстреному порядку 4 лютого. Згідно з цим законом, тимчасовий адміністратор у системоутворюючих банках, до яких належить "Надра", може продовжуватися вже на 18 місяців. Однак президент Віктор Янукович підписав закон №3311-VI тільки 15 лютого, а опублікований він був в офіційній пресі 17 лютого.

Національний банк спробував уникнути правової колізії, прийнявши документ з розмитим формулюванням про дату закінчення дії тимчасового адміністратора: Валентині Жуковській "продовжено діяльність до прийняття Нацбанком рішення щодо припинення тимчасового адміністратора", але не пізніше 12 серпня.

У цей же день адміністратор вирішив збільшити капітал на 3,5 млрд грн. Згідно з планом докапіталізації банку, підписка на акції повинна проходити з 23 лютого по 10 березня.

"НБУ прийняв постанову №38 з перевищенням своїх повноважень, порушуючи права і законні інтереси позивача, - вважає позивач. - Станом на 11 лютого відповідно до імперативних норм закону «Про банки і банківську діяльність» він не мав прав і повноважень продовжувати дію тимчасової адміністрації".

На думку акціонера, Нацбанк "грубо втрутився" у господарські відносини, тому що з моменту припинення повноважень адміністрації повертаються повноваження акціонерів та наглядової ради, що мають право приймати рішення про стратегію розвитку банку.

У суді інтереси Manmade представляє юридична фірма "Астерс". За словами старшого юриста фірми Леоніда Антоненка, «мета наших зусиль - скликати саме загальні збори акціонерів, на яких законно буде прийнято рішення про збільшення капіталу без порушення прав діючих акціонерів. В акціонера є своє бачення того, як повинні розвиватися процеси в банку».

У прес-службі банку «Надра» повідомили, що процес докапіталізації вже почався. При цьому установа почала дематеріалізацію акцій, переводячи їх у бездокументарну форму.

Як з'ясувало видання, ініціатором позову до НБУ була HSBC Trustee (CI), яка видала колишнім акціонерам "Надра" кредит на 60 млн дол. У 2006 році інвестори отримали в заставу 50% акцій банку і тепер побоюються, що новий акціонер Дмитро Фірташ розмиє їх заставу до 5%.

Експерти погоджуються з тим, що продовження адміністрації у "Надра" відбулося з порушенням закону, хоча сумніваються, що суд стане на бік акціонера.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі