Головний комерційний інтерес влади був схвалений МВФ

Поділитися
Згідно з домовленостями української влади з МВФ, НАК «Нафтогаз України» до кінця 2011 року зобов'язаний повернути 12,1 млрд кубометрів газу «РосУкрЕнерго» за рахунок купівлі цього обсягу газу в «Газпрому» і подальшого передання РУЕ.

Про це йдеться в меморандумі між урядом України та Міжнародним валютним фондом, що датований 10 грудня і оприлюднений тільки у четвер, 17 лютого (хоча як раніше DT.UA пообіцяли в МВФ, документ мав бути оприлюднений ще на початку місяця).


Схема розрахунків передбачає, що протягом 2011 року «Нафтогаз» буде передавати куплений у Газпрому газ РУЕ у вигляді щомісячних виплат протягом усього року.

Крім того, також передбачається, що «Нафтогаз» негайно отримає від РУЕ $1,5 млрд (еквівалент боргу мінус $0,2 млрд штрафу).

Для полегшення навантаження на «Нафтогаз», російський «Газпром» надасть НАКу авансовий платіж за послуги транзиту в розмірі тих самих $1,5 млрд. Він повинен бути погашений «Нафтогазом» у в середньостроковій перспективі залежно від обсягів транзиту та його ставки з оплатою процентного доходу за ставкою 4%.

Також в меморандумі йдеться, що «Газпром» погодився збільшити річні обсяги транзиту газу через Україну до 112 млрд кубометрів (зі 100 млрд, передбачених контрактом).

Разом з тим, згідно з документами, копії яких має в своєму розпорядженні DT.UA, угода з повернення зазначеного обсягу газу була оформлена ще в 2010 році - весь обсяг газу був реекспортований через Словаччину в невідомому напрямку.

З наявної митної декларації випливає, що "пакет"
у 12,1 млрд кубометрів для передння РУЕ був сформований в основному за рахунок газу, постачання якого до України буи здыйснені у третьому кварталі 2009 року (4,44 млрд кубометрів, або 36,7%, - за ціною 198 дол) і третьому кварталі 2010 року (4,14 млрд. кубометрів, або 34,2%, - за ціною 249 дол.)

За повернення 12,1
млрд кубометрів газу РУЕ повинна була заплатити 1,3 млрд доларів мита.

Характерно, що
у митній декларації відсутня вартість газу, не заповнені графи, що передбачають статистичну звітність, а також відсутня згадка про акти технічного стану газу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі