ЗМІ: У 2011 році Україна закупить у Росії 41 мільярд замість 55 мільярдів кубів газу

Поділитися
НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» домовилися про зниження запланованих обсягів закупівель газу Україні. Про це у четвер, 30 вересня, пише видання «Коммерсант-Украина» із посиланням на своє джерело у російській компанії.

НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» домовилися про зниження запланованих обсягів закупівель газу Україні. Про це у четвер, 30 вересня, пише видання «Коммерсант-Украина» із посиланням на своє джерело у російській компанії.

За словами джерела, у серпні сторони домовилися, що наступного року Україна закупить 41 мільярд замість 55 мільярдів кубометрів газу, передбачених договором. А в цьому році, за даними співрозмовника видання, Україні купить 33-35 мільярдів замість 27 мільярдів кубометрів, які планував придбати уряд Юлії Тимошенко. «Ми фактично вже домовилися про зниження обсягів закупівлі, тепер мова йде тільки про те, щоб документально закріпити ці домовленості», - сказало джерело.

Як заявляють у Мінпаливенерго, необхідність скорочення обсягів поставок газу пов'язана з тим, що в Україні накопичено рекордні запаси палива в підземних газосховищах - 27 мільярдів кубометрів за необхідних для проходження опалювального сезону 20-22 мільярдів кубометрів. А у прес-службі швейцарського газового трейдера «РосУкрЕнерго» говорять, що в наступному році компанія планує продати 12 мільярдів кубометрів газу, які вона відсудила у Стокгольмському арбітражному суді влітку цього року.

Раніше Апеляційний суд Києва відхилив скаргу «Нафтогазу» на рішення Шевченківського районного суду Києва у справі РУЕ. Очікується, що до кінця року справа дійде до Верховного суду, і у результаті РУЕ отримає право продати свій газ вже у січні 2011 року.

Як повідомляло «ДТ», 23 вересня до приймальні громадян Верховного суду України надійшла скарга НАК «Нафтогаз Україна» на рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 13 серпня 2010 року і ухвалу Апеляційного суду столиці від 17 вересня 2010 року у справі за заявою швейцарського газотрейдера «РосУкрЕнерго» про визнання і примусове виконання рішення іноземного суду.

Нагадаємо, під час четвертого відкритого засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, яке відбулося 16 вересня 2010 року, міністр палива і енергетики України Юрій Бойко засвідчив, що апеляцію на рішення Шевченківського райсуду було подано 18 серпня, і до неї був залучений весь перелік документів і опис обставин, які призвели до того, що «РосУкрЕнерго» одержала можливість мати претензії до НАК «Нафтогаз Україна».

Бойко підтвердив також, що юридичні консультанти «Нафтогазу України» - компанія White&Case - радили долучити в якості підтвердження та посилення позиції НАК меморандум урядів України та Російської Федерації, а також договори, підписані з російським «Газпромом»: договір перепоступки боргу, договір купівлі-продажу газу «Нафтогазу України».

Але, незважаючи на колишні заяви міністра палива та енергетики України про додаткові факти, які нібито послужать на користь «Нафтогазу», Апеляційний суд міста Києва 17 вересня, не привертаючи уваги громадськості, ухвалив рішення на користь «РосУкрЕнерго».

Для завершення процедури імплементації рішення Арбітражного інституту Торгової палати міста Стокгольм необхідно останнє рішення - Верховного суду України.

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі