У Податкової забрали частину повноважень і віддали Мінфіну

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Завдяки внесеним змінами до Податкового кодексу, Мінфін перебрав на себе частину контрольних функцій ДПС, а також більшість функцій і повноважень у сфері нормативно-правового регулювання.

Верховна Рада (ВР) України позбавила Державну податкову службу (ДПС) більшості функцій і повноважень у сфері нормативно-правового регулювання, передавши їх Міністерству фінансів та іншим державним органам.

За прийняття закону № 10224 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо Державної податкової служби і у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні)" у четвер проголосували 262 депутатські картки, пише газета "Дело".

Закон, зокрема, позбавляє ДПСУ права формування і затвердження плану-графіка проведення документальних планових перевірок, переліку ризиків і їх поділу на ступені ризику, і наділяє такими функціями Міністерство фінансів.

Крім цього, міністерство визначатиме формат і порядок надання в ході перевірок платниками податків документів посадовим особам ДПС, а також встановлювати порядок розстрочення податкового боргу та порядок списання податкового боргу.

Законом передбачена передача Мінфіну і функції затвердження форм податкових декларацій та виконання функції встановлення порядку податкового обліку та звітності про результати спільної діяльності.

Мінфін виводять з-під контролю прем'єра Азарова

Порядок контролю митними органами за сплатою платниками ПДВ, акцизного та екологічного податку, відповідно до закону, буде встановлюватися Мінфіном, а не спільним рішенням Податкової та Митної служб.

Крім того, раніше підконтрольний ДПСУ Єдиний реєстр податкових накладних в електронному вигляді тепер буде вести Мінфін, а також приймати рішення про зміну основного місця обліку платника податків.

Мінфін також буде визначати порядок обліку, встановлювати перелік документів для взяття на облік і форми заяв з питань реєстрації та обліку платників податків, а також визначати форму Книги обліку доходів і витрат і порядок її ведення.

Крім того, документ наділяє податкову міліцію функцією збору та аналізу інформації про порушення податкового законодавства та прогнозування тенденцій розвитку негативних процесів кримінального характеру у сфері оподаткування. !zn

Читайте також:

ДПС спростила і знизила кількість податкових декларацій, тепер слово за Мінфіном

Рада узаконила збір податків авансом з підприємств з доходом від 10 мільйонів

Рада розширила дію єдиного податку до 20 млн грн

«Спрощенцям» і приватним підприємцям полегшать сплату єдиного соцвнеску

Податкова заборонить офшорам та іноземному бізнесу виводити прибуток з України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі