Ризик девальвації гривні не враховувати не можна, - експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Період «видимої стабільності» курсу національної валюти неминуче закінчиться, це потрібно розуміти і бути готовим.

Враховувати ризик ослаблення гривні необхідно в будь-якому випадку, і на це є об'єктивні причини. Проте передбачати конкретний момент, коли відбудеться девальвація, не має сенсу - ці кроки необхідно робити поступово і продумано.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповіла експерт фінансового ринку, голова ради директорів групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Валерія Гонтарєва.

«Ризик (девальвації - ред.) очевидний - у нас негативні торговельний і поточний рахунки платіжного балансу. А майбутні платежі по зовнішньому боргу роблять досить імовірним негативне сальдо й по зведеному платіжному балансу 2012 року. Тому цей ризик слід враховувати», - говорить вона.

Вчений: Девальвація на 10% - це нормально

Водночас експерт відзначає, що прогнозувати ймовірність девальвації через конкретний момент часу не можна: «Прогнозувати, що девальвація відбудеться конкретно восени нинішнього року чи 28 жовтня - це просто смішно. Жоден серйозний фінансист цього не зробить і на таку дурницю просто не варто звертати увагу. Особисто я точно не назву навіть року».

«Просто якщо ми подивимося на гривню, її реальний ефективний обмінний курс, то побачимо, що після девальвації 2008 року гривня мала хороший запас міцності відносно валют наших основних торговельних партнерів. Але цей запас при фіксованому номінальному курсі дуже швидко з’їла інфляція. Тому тепер, щоб вирівняти ситуацію, рано чи пізно, знову знадобиться девальвація, особливо якщо врахувати, що наші основні торговельні партнери її мали 2011-го. Правда, ситуація з російським рублем нас радує, він подорожчав на 10% з початку цього року, що дуже добре для стабільності гривні», - пояснює Гонтарєва.

Україні треба чітко усвідомлювати, що роблять сусіди, і запобігати можливі негативні наслідки від їх дій

«Ви запитаєте, коли це потрібно було робити? Напевно, тоді, коли вся Європа почала сповзати, російський рубль і польський злотий. Це був той момент торік, коли й нам потрібно було на те саме піти», - додає експерт. «Тому так і виходить, що при історично високій інфляції ми «до останнього» тримаємо номінальний курс, а потім проводимо його різку «вимушену» девальвацію. Причому щоразу «несподівано».

Водночас, зазначає Гонтарєва, те, що девальвація не сталася в 2011 році, було продиктовано об'єктивними причинами: «Ми цього не зробили, і я прекрасно розумію чому. Тому, що банківській системі буде погано, адже там відкриті валютні позиції на 6 млрд. дол., і будь-яка значима девальвація означатиме величезні збитки для банківської системи. Тому що девальвація не допомагає нашому Мінфіну платити по зовнішніх боргах і ще більше погіршує проблему з газом і «Нафтогазом». Я це добре розумію та повністю виправдовую».

Топ-12 ризиків для економіки України в 2012 році

Однак є й інші фактори, не менш значимі, які вказують на неминучість ослаблення гривні. «Я не можу сидіти і думати, що девальвації ніколи не буде, якщо у нас великий негативний зовнішньоторговельний баланс», - говорить вона.

Гонтарєва звертає внімаеніе, що платіжний баланс Україна сьогодні «практично на 100% зав'язаний на газ», і саме в цьому і проблема: «На жаль, Україна надто сильно залежить від постачальника-монополіста Росії… Хоча, до речі, видно, що і Європа досить сильно залежить.
Понад те, якщо ми навіть примудримося домовитися про ціну на газ по 260 дол. (чого я дуже хочу), або візьмемо в Росії всі необхідні гроші в борг (чого я дуже не хочу), то я все одно не знаю, що ми робитимемо через три роки, якщо наша економіка залишиться найбільш енерговитратною в Європі. Точніше, навпаки, сценарій виходу з цієї ситуації очевидний. Питання тільки в часі».

Зокрема експерт прогнозує, що з урахуванням сьогоднішньої ціни на енергоносії, у 2012 році Україна отримає за поточним рахунком мінус $ 11 млрд виключно через газ.

Повний текст інтерв'ю Юрія Сколотяного та Ігоря Маскалевича з Валерією Гонтарєвою читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Експерти: Україні доведеться відпустити гривню

Зростання імпорту може призвести до девальвації гривні

Геєць: Споживче кредитування за рахунок іноземних кредитів - шлях до економічних потрясінь

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі