Агресія РФ в Донбасі майже не вплинула на хороше ставлення українців до росіян

04 жовтня 09:05

Українці завжди краще ставилися до Росії, ніж росіяни до України.

 

Українці краще ставляться до Росії, ніж росіяни до України

Після захоплення Криму добре відношення до Росії в Україні і впало з 80% до 52%, але, що парадоксально, незважаючи на війну в Донбасі нижче 48% не опускається. Тоді як тільки 32% росіян добре ставляться до нашої країни.

Про це свідчить моніторинг взаємовідносин громадян України і Росії, який проводять КМІС спільно з російським аналітичним "Левада-центром" з 2008 року.

Перші кілька років спостережень кількість тих в Україні, хто ставився до Росії добре або дуже добре, становило 90% плюс-мінус 2% з невеликими коливаннями. Потім рівень симпатій зменшився до рівня 82-85%. І до подій у Криму ніякої особливої динаміки не було.

У той же час в Росії спостерігалася дуже істотна динаміка. По-перше, з квітня 2008 до лютого 2009 відсоток тих, хто позитивно ставиться до України, дуже сильно впав - з 55% до 30%. Це падіння було пов'язане з війною в Грузії, під час якої цю країну підтримала частина керівництва України. Тоді ми бачили разючу різницю в думках - в цілому позитивно ставилися до України лише 30% росіян, у той час як в Україні 92% населення позитивно ставилися до Росії.

Потім ситуація вирівнялася і була весь час на рівні 70% (а в Україні все ті ж 90%). Далі спостерігався невеликий "підскік" симпатій росіян до нашої країни, який стався під час Харківських угод.

А після захоплення Криму стався "обвал" показників хорошого ставлення до Росії в Україні - він впав з 80% абсолютного прийняття до 52%.

А далі (що парадоксально і незрозуміло) незважаючи на війну, воно впало ще на кілька відсотків - зараз 48% наших громадян продовжують добре ставитися до Росії.

"Незважаючи на війну і на жахливу ситуацію в східних областях країни, подальше падіння цього показника не відбувається - половина України відноситься до Росії позитивно. Зрозуміло, це відбувається переважно за рахунок Сходу країни, але не тільки - "братська любов" до агресивного сусіда характерна і для жителів інших регіонів країни", - пояснює Паніотто.

Цікаво, що у росіян прийняття України чомусь впала ще більше - зараз добре ставляться до нашої країни всього 32% жителів РФ, і це на 16% менше, ніж показник позитивного ставлення українців до Росії. "Таке ось з нашого боку спостерігається "нерозділене кохання", і скільки воно триватиме - невідомо" - каже соціолог.

Крім ставлення до Росії в цілому, ми ще ставили питання про ставлення українців до жителів Росії, а в Росії "Левада-центр" питав про ставлення до жителям України. Виявилося, що 74% населення України позитивно ставиться до жителів Росії, незважаючи на одностайну підтримку російським населенням дій Путіна.

І ще кілька цифр: у Донецькій області добре і дуже добре ставляться до Росії 84,3%, до росіян - 90,4%, до керівництва Росії - 68,8%. У Харківській області ці цифри становлять 79,9, 91 і 70,1% відповідно.

А в Росії позитивно ставляться до жителям України тільки 60% населення.

І ще спостерігається суттєва різниця у ставленні до керівництва двох країн: в Україні 21% населення позитивно ставляться до керівництва Росії - звичайно, в основному за рахунок східних областей, - а в Росії до керівництва України позитивно розташовані всього 7,7% населення.

Більше читайте в матеріалі Ірини Кириченко "Україна - Росія: нервова любов, нерівна ненависть" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".!zn