UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кузін: «Медичні протипоказання до вакцинації від СOVID-19 мають менш як 1% українців»

Перелік абсолютних медичних протипоказань буде відрізнятися для кожної людини.

Медичні протипоказання до вакцинації від COVID-19 має менш  1% людей, заявив  головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю «РБК-Україна».

"В українському законодавстві є лише один термін – абсолютні медичні протипокази. Це медичні стани, при яких людина не має і не може отримати вакцинацію. Це доволі невеликий відсоток – це менше одного відсотка людей", –  наголосив санлікар.

Кузін зазначив, що багато людей вважають, що мають якісь медичні протипоказання. Для уточнення цих протипоказань необхідно звернутися до лікаря.

Санітарний лікар підкреслив: «Наприклад, якщо ми говоримо про серцево-судинні хвороби – це не протипоказання, це, навпаки, показання для проведення вакцинації. Тому що людина, яка має важкі супутні неінфекційні хвороби, потенційно в більш тяжкій формі переносить коронавірусну хворобу».

За його словами, з одного боку, перелік абсолютних медичних протипоказань є затвердженим, але він від людини до людини буде відрізнятися, і це буде оцінюватися лікарем.

«Загальні протипокази до кожної вакцини зазначені в інструкції, ми всюди наголошуємо на цьому і роз’яснюємо особливості кожної вакцини» – додав Кузін.

В Україні темпи вакцинації від COVID-19 залишаються низькими. Станом на 27 вересня, повністю вакциновані тільки 5,4 мільйона українців.

Читайте також: У МОЗ назвали відсоток вакцинованих проти COVID-19 медиків і педагогів

Міністерство охорони здоров'я намагається різними способами стимулювати українців робити щеплення. Зокрема, міністерство придумало нове заохочення до вакцинації — знижки на поїздки на таксі.

У міністерстві також мають намір ввести обов'язкову вакцинацію проти COVID-19 для представників деяких професій.