UA / RU
Підтримати ZN.ua

До України прибули вакцини для профілактики гепатиту B, дифтерії та інших захворювань

До людей вони надійдуть вже наступного тижня.

Заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова під час брифінгу повідомила, що до України цього тижня прибули вакцини для рутинної імунізації, зокрема для профілактики гепатиту B, дифтерії, правця, кашлюку, повідомляє пресслужба МОЗ.

"Вакцини були поставлені закупівельною організацією "Дитячий фонд ООН (UNICEF)" за бюджет 2018 року", – зазначила Шаталова.

"Цього тижня до України прибули вакцини для рутинної імунізації. Днями прибули рекомбінантна рідка вакцина "Еувакс" для профілактики гепатиту B у кількості 204,5 тисяч доз на суму 3 млн 414 тисяч гривень. Вчора прибула вакцина для профілактики захворювань, збудником яких є гемофільна інфекція, на суму 5,7 млн гривень. Також вчора ми отримали вакцину для профілактики дифтерії, правця та кашлюку у кількості 600 тисяч доз на суму 2,7 млн гривень", - сказала замміністра.

Завтра, за її словами, очікується ще одна вакцина, яка призначена для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену, на суму 5,3 млн грн.

"Усі вони вже наступного тижня поїдуть у регіони до людей", - додала Шаталова.

Чим небезпечна дифтерія?

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, інколи через предмети побуту, і може мати летальні наслідки через утворення на слизовій у ротоглотці фібринозних плівок, що ускладнюють ковтання та дихання.

Коли збудник інфекції потрапляє у дихальну систему, він виробляє дифтерійний токсин, який розноситься кров'ю та може викликати в організмі тяжкі функціональні та структурні зміни. Найбільш вразливі до дії токсину серце, нирки, наднирники та нервова система.

Серед ускладнень дифтерії: міокардит, ураження нервової системи, нефрозонефрит, пневмонія, інфекційно-токсичний шок тощо.

Чим небезпечний гепатит В?

Гепатит В - це інфекція печінки, що потенційно представляє загрозу для життя, викликається вірусом гепатиту В (ВГВ). Гепатит В є однією з основних проблем глобальної охорони здоров`я і найважчим типом вірусного гепатиту. Гепатит В може приводити до розвитку хронічної хвороби печінки і створювати високий ризик смерті від цирозу печінки і раку печінки.

Чим небезпечний кашлюк?

Збудником кашлюка є бактерія у вигляді палички, яка, потрапивши в дихальні шляхи, починає виділяти токсин. Токсин діє на кашльові рецептори в дихальних шляхах, в результаті чого з’являється багато в’язкого слизу, а у головний мозок передається сигнал, де формується "кашльова домінанта", яка, в свою чергу, є центром збудження, завдяки якому розвивається сильний спазматичний кашель та навіть зупинка дихання. Ця домінанта настільки сильна, що навіть якщо інфекція буде вбита, дитина все одно продовжуватиме кашляти.

Постійний сильний кашель може призвести до кровохаркання і крововиливів склер ока, мозкових крововиливів, тріщини ребер. Також небезпечними ускладненнями можуть бути отит, пневмонія, енцефалопатія, зневоднення, втрата ваги та судоми.

Чим небезпечний правець?

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджуються шкіра  та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Правець простіше попередити, ніж лікувати, оскільки його лікування, навіть при використанні найсучасніших методів, є надзвичайно важкою проблемою, водночас більшість з тих, хто одужує, мають інвалідність.