UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турецькі вчені заявили про створення спрея, який вбиває коронавірус за хвилину

Ідея засобу з'явилася у вчених ще до початку пандемії.

Співробітники кафедри мікробіології університету Улудаг заявили про те, що їм вдалося створити спрей, здатний знищити новий коронавірус всього за хвилину. Засіб отримав назву Genoxyn, повідомляє Daily sabah.

Відзначається, що вчені перевірили антимікробну і противірусну дію спрею. Виявилося, що він ефективно зупиняє розмноження вірусів і бактерій.

Вчені зізнаються, що ідея створення такого препарату з'явилася у них ще до пандемії. Коли ж новий коронавірус почав швидко поширюватися по світу, вони задумалися про створення спрея, який би допоміг стримати його.

«Наші дослідження показали, що спрей вбив коронавірус в роті і тканинах носа. Смерть вірусу за короткий час означає запобігання його проникненню в клітини і зменшення кількості вірусів в організмі. Якщо створений засіб зможе запобігти зараженню, він стане для нас хорошим захистом», - заявив один з дослідників Ахмет Юміт Сабанджі.

Вчені також підкреслюють, що створений ними засіб не шкодить епітеліальним клітинам слизової оболонки, а навіть навпаки, може їх відновити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Кабмін оновив список ліків для боротьби з коронавірусом

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».

Вперше спалах коронавірусу у китайському місті Вухань був зафіксований 12 грудня 2019 року. Першими про випадки захворювання за межами Китаю заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї.

30 січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.