UA / RU
Підтримати ZN.ua

Житлова субсидія: кому треба звернутися за її призначенням

Це стосується осіб, які раніше вже її отримували.

Навіть під час війни, українці повинні оплачувати комунальні послуги в повному обсязі. Громадяни, які не можуть оплачувати їх самостійно, можуть звернутися за призначенням житлової субсидії.

Читайте також: Житлова субсидія: чи потрібно надати договір оренди для її призначення

В Пенсійному фонді України розповіли, кому з отримувачів житлових субсидій потрібно звернутися за призначенням чи продовженням виплат.

Там розповіли, з травня житлові субсидії на наступний період більшості одержувачів призначено автоматично до 30 квітня 2025 року (якщо не змінилися дані про майновий стан та/або склад домогосподарств).

Водночас серед субсидіантів є певні категорії громадян, яким субсидію з 1 травня може бути призначено за їхнім зверненням із заявою та декларацією про доходи та витрати.

Житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

На підставі звернення надається житлова субсидія на неопалювальний сезон і особам, яким на опалювальний період субсидію було розраховано в розмірі 0,00 грн.

Крім того, для продовження отримання виплат потрібно звернутись до органу Пенсійного фонду України із відповідною заявою та документами отримувачам житлових субсидії та пільг, які станом на 24 лютого 2022 році проживали або проживають на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій та з початку повномасштабної агресії не звертались за перепризначенням субсидії або пільги (постанова Уряду від 08.05.2024 № 521) і яким виплати здійснювались за особливим порядком, передбаченим постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”.

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Нагадаємо, чи можуть призначити субсидію домогосподарству, якщо особа працює на півставки.