Рівень небезпеки на «Фукусімі» підвищили до максимуму

Поділитися
Японська влада підняла рівень небезпеки на атомній електростанції «Фукусіма-1» до максимального значення - рівня 7 за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES).

Цей рівень Міжнародне агентство ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) визначає як «Велика аварія». Раніше він надавався тільки катастрофі на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Досі інциденту на "Фукусімі" було привласнено 5-й рівень небезпеки, і підвищення його відразу до 7-го - це серйозний крок.

Влада, однак, вказує на те, що цю зміну не викликано раптовим погіршенням ситуації.

Рішення про підвищення рівня було прийнято після того, як протягом кількох годин на АЕС фіксувався рівень радіації у 10 тисяч терабеккерелей на годину - це умова для присвоєння ситуації 7-ї категорії за шкалою INES.

Про підвищення рівня небезпеки на атомній електростанції в ефірі національного телебачення оголосив представник Японської комісії з ядерної безпеки Мінору Оогода.

У найближчий місяць буде евакуйовано п'ять населених пунктів, рівень радіації в яких може бути небезпечним
у довгостроковій перспективі.

«Це попередня оцінка,
яку має бути підтверджено Міжнародним агентством з атомної енергії. Ми підняли рівень до сьомого, оскільки наслідки витоків радіації зафіксовано в повітрі, овочах, водопровідній воді і в океані», - зазначив М.Оогода.

При цьому, представник японської влади підкреслив, що витоки на «Фукусімі» поки що не можна порівнювати з чорнобильськими. «За обсягом радіоактивних матеріалів ми оцінюємо це приблизно у 10% того, що було в Чорнобилі», - пояснив він.

Нагадаємо, сильний землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня
, після нього сталося цунамі. Стихійні лиха зруйнували інфраструктуру північно-східних районів країни і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма-1», що призвело до пожеж, вибухів і витоку радіації.

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі