У школах стрімко зростає кількість «липових» медалістів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Олена Токова, tochka.net
Якщо порівняти кількість медалістів цього року з відповідним показником за 2008/2009 навчальний рік, то побачимо, що кількість відмінників подвоїлася. Разом з тим навряд чи не кожен, хто має хоча б найменший стосунок до «медального урожаю», розуміє, що переважна більшість золотих і срібних відзнак - «липові».

За результатами 2011/2012 навчального року в Україні майже 23 тисячі учнів отримали золоті та срібні медалі за успіхи в навчанні. Інакше кажучи, з медаллю - кожен десятий-одинадцятий випускник, а в деяких областях навіть кожен восьмий, а то і сьомий.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.
«За останні два роки кількість випускників шкіл, які отримали відзнаки за результатами навчання, збільшилася майже вдвічі. Водночас чи не кожен, хто має хоча б найменший стосунок до «медального урожаю», розуміє, що переважна більшість золотих і срібних відзнак - липові», - зазначив Лікарчук..
Про це красномовно свідчать цифри. Якщо порівняти кількість медалістів цього року з відповідним показником за 2008/2009 навчальний рік, то побачимо, що кількість відмінників подвоїлася.
Пояснюється це просто - у 2010 році Міністерство освіти і науки запровадило порядок, за яким під час вступу до вищих навчальних закладів почав ураховуватися середній бал атестату про загальну середню освіту. І, якщо новоспечений випускник має медаль, то зрозуміло, що оцінки в його атестаті - щонайкращі. Відповідно, й середній бал, який необхідно надати приймальній комісії університету, буде високим. А тому такий абітурієнт матиме переваги перед тими, хто медалі не здобув.
«Дарма, що ні золота, ні срібна медаль в українських умовах давно не є показниками реального рівня знань та ставлення до навчання більшості молодих людей, які їх отримують. Це підтвердилося на торішньому зовнішньому незалежному оцінюванні, коли чи не кожний другий медаленосець отримав за тестування менше 160 балів», - пише Лікарчук.
«До речі, у школі часів СРСР, звідки до нас і перейшла практика нагородження медалями, ситуація була зовсім іншою. Так, кількість нагороджених золотими та срібними медалями після закінчення загальноосвітніх навчальних закладів становила від 1 до 1,8% від загальної кількості випускників», - зазначив він.
Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Ігоря Лікарчука «Липовий присмак медального золота». !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі